Remus Cernea a demisionat din Partidul Verde, al carui presedinte executiv a fost pana acum, pentru a infiinta o noua formatiune politica, "a carei necesitate si apropiata infiintare a fost intuita si dezbatuta in presa sub denumirea de Partidul ", scrie fostul lider al "Verzilor", pe blogul personal.

Remus CerneaFoto: AGERPRES

Remus Cernea precizeaza ca miercuri, pe 22 septembrie, va reveni cu precizari suplimentare, urmand sa anunte data si locul lansarii oficiale a noului partid, ocazie cu care va face public numele acestuia, persoanele care vor fi membri fondatori, directia doctrinara si principalele proiecte pe care le va initia.

"Alaturi de noi, pe langa fosti membri ai Partidului Verde si ai altor formatiuni ecologiste, vor participa la aceasta noua constructie personalitati publice care nu au mai facut politica pana acum, membri ai unor organizatii neguvernamentale, tineri oameni de afaceri care au avut initiative private de succes fara a fi abonati la contracte cu statul, persoane care si-au efectuat studiile in strainatate si care s-au intors in tara pentru a pune umarul la dezvoltarea Romanei, si multi, foarte multi tineri inteligenti si capabili", scrie Remus Cernea.

"Acest nou proiect politic este construit in primul rand ca un raspuns civic al societatii pentru care exista valori democratice solide si care privilegiaza rationalitatea, echilibrul si profesionalismul, la absenta unei viziuni politice de dezvoltare a Romaniei. Consideram ca, dupa 20 de ani in care societatea romaneasca a fost traumatizata permanent si adusa in colaps de incompetenta si coruptie, infantilismul politic dovedit de partidele care au controlat mersul lucrurilor va trebui inlocuit cu o abordare matura si responsabila", adauga el, pe blog.

"Proiectul nostru politic va fi construit in jurul valorilor prevazute de Carta Verzilor Europeni, asumate explicit si integral. Viziunea politica verde este din ce in ce mai importanta in Europa, iar provocarile care privesc mediul devin cruciale pentru civilizatia noastra, astfel ca intelectual, civic si politic, filosofia verde va juca un rol dominant in secolul al XXI-lea. In acelasi timp, trebuie spus ca acele persoane cu o sensibilitate pentru probleme de mediu, insa cu o orientare social democrata moderna, dar si liberalii atasati apararii drepturilor individuale si liberei initiative, se vor putea simti confortabil, doctrinar vorbind, in acest nou partid", arata Remus Cernea.

"Noua formatiune politica va fi una progresista care va pune accentul in mod deosebit pe cunoastere (educatia si cercetarea stiintifica fiind prioritare), pe protectia mediului, pe apararea si promovarea drepturilor omului, pe justitie si solidaritate sociala, pe buna functionare a democratiei, pe dezvoltarea economiei durabile si pe combaterea coruptiei. Vom asuma inclusiv drepturile minoritatilor nationale sau religioase, separarea dintre stat si biserica, drepturile persoanelor LGBT sau reprezentarea mult mai mare a femeilor in politica, lucruri care sunt parte integranta a viziunii politice a Verzilor Europeni", adauga el.

"Acesta fiind un proiect de generatie suntem gata sa participam la dezbaterile actuale majore prezentand oferte viabile si bine fundamentate, dar si sa abordam subiecte care pana acum au fost tabu in politica romaneasca. Este de datoria noastra sa pregatim societatea pentru oportunitatile urmatoarelor decenii, chiar daca acest lucru presupune formularea unor pozitii publice care poate nu sunt sustinute astazi de majoritatea cetatenilor romani. Vom pregati tranzitia catre o societate care respecta oamenii si mediul, integrata organic in familia democratiilor europene", promite fostul lider al "Verzilor".

La final, Remus Cernea isi motiveaza si despartirea de "Verzi", precizand ca "Partidul Verde din Romania a ratat sansa de a deveni o constructie democratica veritabila, de tip european. Pozitiile noastre publice validate inclusiv prin documente de pozitie ale Verzilor Europeni, au fost sistematic neasumate, oprite sau virulent contestate de catre unii membri cu functii importante in partid care nu au dorit afirmarea fara echivoc a valorilor democratice europene".