PDL sustine ca initiativa legislativa prin care se doreste ca presa scrisa si cea online sa fie autorizata si reglementata de catre Consiliul National al Audiovizualului (CNA) apartine "exclusiv" deputatului Silviu Prigoana, si nu partidului, desi proiectul este semnat de mai multi deputati PDL.

"Initiativa legislativa prin care se doreste ca presa scrisa si cea online sa fie autorizata si reglementata de catre Consiliul National al Audiovizualului apartine exclusiv deputatului Silviu Prigoana, si nu Partidului Democrat Liberal", sustine formatiunea democrat-liberala intr-un comunicat remis vineri agentiei Mediafax.

PDL aminteste ca partidul s-a pronuntat, in permanenta, pentru libertatea presei, "indiferent de situatiile in care parte a mass-media au manifestat o atitudine exagerata referitoare la activitatea reprezentantilor formatiunii".

"Reamintim faptul ca, intotdeauna cand s-au mai propus astfel de initiative de cenzurare a mass-media, mai ales in perioada 2000-2004, parlamentarii acestui partid au respins categoric aceste tentative legislative. Aceasta demonstreaza ca libertatea presei, garantata de Constitutie, este un principiu pe care Partidul Democrat Liberal l-a respectat si il va respecta ori de cate ori vor exista astfel de incercari", se mai arata in comunicat.

Deputatul PDL Silviu Prigoana a depus la Camera o initiativa de modificare a Legii audiovizualului, propunand ca presa scrisa si online sa intre sub autoritatea CNA, Consiliul urmand ca stabileasca si criteriile privind acordarea licentelor pentru tiparirea sau gazduirea pe servere a publicatiilor.

Potrivit initiativei legislative, licenta este obligatorie pentru tiparirea oricarei publicatii de presa scrisa pe teritoriul Romaniei si pentru gazduirea de publicatii online pe servere, obligatia verificarii licentei revenind proprietarului serverului.

De asemenea, se propune ca valabilitatatea unei licente pentru presa scrisa sau online sa fie de sapte ani. Licenta poate fi concesionata numai cu aprobarea Consiliului.

Propunerea legislativa, inregistrata la Camera Deputatilor la 1 septembrie, are ca termen pentru dezbatere si vot final in prima Camera sesizata 45 zile, dupa care va fi trimisa Senatului.

Initiativa legislativa este semnata de 11 parlamentari: Silviu Prigoana (PDL), Doru Lese (PDL), Florin Anghel (PDL), Alin Popoviciu (PDL), Iustin Cionca Arghir (PDL), Adrian Nitu (PDL), Corneliu Olar (PDL), Marius Spanu (PDL), Brandusa Novac (PDL), Mate Andras Levente (UDMR), Tudor Ciuhodaru (independent).

"Ne preocupa mult in zilele noastre otrava din alimente, otrava din aer si apa, insa nu facem nimic pentru a reduce otrava informationala", se arata in expunerea de motive a proiectului. "In Romania presa este libera si este bine ca este asa. Insa, in acelasi mod in care nu reusim sa beneficiem doar de partea pozitiva a libertatii in viata de zi cu zi, nu reusim sa avem doar o presa de informare sau de opinie si suportam, nu de putine ori, elemente de presa denigratoare, insultatoare si calomnioase", mentioneaza textul citat.