Comisia juridica a Senatului a respins, marti, proiectul legislativ privind protectia persoanelor inselate prin ghicit sau alte mijloace si practici oculte, initiat de mai multi parlamentari PSD si PDL, in urma cu aproximativ cinci luni, informeaza Agerpres.

Senatorul PSD Toni Grebla a remarcat ca proiectul de lege obliga Ministerul Muncii sa stabileasca standarde ocupationale pentru ghicitori si vrajitori si sa ii incadreze in nomenclatorul profesiunilor liberale. Initiatorii si-au motivat demersul prin faptul ca "din pacate, aceste practici nu sunt integrate in sistemul serviciilor oferite populatiei romanesti".

Reprezentantul guvernului a transmis un punct de vedere negativ privind acest proiect de lege, aratand ca, in fapt, nu urmareste protectia persoanelor inselate, ci autorizarea acestui gen de activitati.

Proiectul de lege defineste termeni precum ghicitori - 'persoana care se ocupa cu prezicerea viitorului', vrajitoria 'ritualuri prin care se invoca realitati demonice cu scopul de a se inlatura boli, de a reface sau destrama legaturi intre oameni', practici oculte - 'activitati de ghicit si vrajitorie', sau farmece - 'legaturi de vrajitorie'.

De asemenea, proiectul mai prevede ca fiecare organizatie din domeniul ocult este obligata sa tina evidenta "practicienilor in vrajitorie si ghicitorie".

Totodata, initiatorii au prevazut sanctiuni drastice, cu amenda penala sau chiar inchisoare de la 6 luni la 3 ani, pentru "inducerea sau mentinerea in eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine un folos patrimonial injust pentru sine sau alta persoana, sau daca s-a pricinuit o paguba".

Senatul este prima camera sesizata cu acest proiect legislativ.