Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a declarat, sambata, ca, din punctul sau de vedere, liderul social-democratilor, Victor Ponta, trebuie sa se pregateasca pentru functia de premier, daca partidul va intra la guvernare, in urma castigarii alegerilor.

"Punctul meu de vedere si principiul partidului este ca presedintele formatiunii trebuie sa fie candidatul de prim-ministru. Este o regula care functioneaza in cele mai multe din tarile europene. De aceea, am spus, in opinia mea, Victor Ponta, in calitate de presedinte al partidului, trebuie sa se pregateasca pentru acest post. Asta inseamna insa si un angajament al meu de a ajuta in continuare oricare dintre echipele guvernamentale, fara insa a trece dincolo de un principiu pe care eu l-am exprimat si atunci cand domnul Ion Iliescu avea o alta parere si cand considera in perioada 2000-2004 ca premierul trebuie sa fie altceva decat presedintele partidului", a declarat Nastase lal Scoala de vara a PSD, relateaza Agerpres.

"Altfel, vedeti foarte bine, intr-o formula, chiar daca aparent Emil Boc este prim-ministru, el, in realitate, n-a condus PDL. S-a vazut lucrul asta foarte clar si multe dintre dificultatile, inclusiv in cadrul guvernarii de acum, se datoreaza faptului ca el nu a controlat partidul", a explicat Adrian Nastase.

El a adaugat ca lucrurile sunt mai complicate atunci cand este in discutie o alianta de partid, cand, 'in sfarsit, partidele accepta o formula neutra sau o varianta care sa nu dea castig total uneia dintre parti'.

"Prima varianta in formula de Guvernare PDL-PSD, pe care nici eu, nici Marian Vanghelie, nici Ion Iliescu, nici Radu Mazare nu am sustinut-o, a fost Teodor Stolojan, nu Emil Boc. Unul dintre argumentele de atunci a fost ca niciunul dintre presedintii de partid nu ar fi fost un candidat de prim-ministru", a spus Adrian Nastase.

"Este important ca toti sa sprijinim Guvernul pe care sper sa-l aducem la conducerea tarii, iar in ceea ce ma priveste, in mod categoric, voi face acest lucru", a continuat el.

Nastase le-a mai prezentat tinerilor social-democrati mai multe modele de comunicare utilizate de oamenii politici.

"Comunicarea in regimul Traian Basescu si al guvernarii pe care a patronat-o are in vedere invrajbirea ca obiectiv principal, pentru a masca unele dintre solutii sau unele dintre obiective politice. (...) Acest model de invrajbire vizeaza, tinde sa permita, pana la urma, un control asupra societatii", a explicat el.