Senatorul Ion Ariton, lider al PD-L Sibiu, pare a fi cea mai controversata propunere facuta de premierul Emil Boc. Ariton s-a facut "remarcat" in urma unui scandal care a tinut prima pagina al ziarelor locale la inceputul anului 2002, cand era director comercial la Petrom, sucursala Sibiu, cand s-a descoperit o gaura de 10 miliarde de lei in bugetul companiei. Ariton a fost cercetat intr-un dosar in care, dupa doi ani, s-a dictat neinceperea urmaririi penale, potrivit publicatiei Sibiul. Site-ul stirisibiu.ro scrie ca Ariton a mai fost propus pentru functia de ministru al Economiei in 2008, propunere pe care a refuzat-o insa in favoarea lui Adriean Videanu.

Ion AritonFoto: Senatul Romaniei

UPDATE (ora 20.50): "Sint convins ca este un om extrem de bine pregatit in acest domeniu. Miine ii voi preda functia", a declarat Adriean Videanu despre Ion Ariton la finalul sedintei PDL. "Tin legatura cu Ariton de mult timp, pentru ca este presedintele Comisiei de buget-finante din Senat".

In gestiunea Petrom Sibiu a fost descoperita o gaura de 10 miliarde de lei, la sfarsitul lunii ianuarie 2002, in urma unui inventar de predare-primire declansat de moartea subita a gestionarului-sef, mai scrie publicatia sibiana. Atunci s-au descoperit mai multe nereguli in gestiunea depozitului de carburanti. Ariton a primit o penalizare de 10 la suta din salariu si s-a solicitat o ancheta a politiei, care a gasit o gaura initiala de 10 miliarde de lei, care, ulterior, a fost stabilita de procurorii sibieni doar la 7 miliarde.

"Activitatea sa politica si economica este patata de un scandal monstru, petrecut in urma cu trei ani, pe cand era director comercial la Petrom, sucursala Sibiu. Ariton a fost cercetat intr-un dosar in care, dupa mai bine de doi ani, s-a dictat neinceperea urmaririi penale. Se crede ca scandalul a fost iscat in urma presiunilor politice ale liderilor PSD veniti la putere in acea perioada", scria cotidianul Obiectiv in ianuarie 2002, potrivit stirisibiu.ro.

In cariera sa a urmat un alt scandal, fiind acuzat de presa locala ca si-a batut un coleg de partid.

Sibianul scrie ca fostul presedinte al organizatiei locale a PDL Cristi Bicher a ramas fara nicio functie in partid, dupa ce in presa au aparut informatii potrivit carora s-ar fi batut cu Ion Ariton la o partida de tenis. Cei doi au negat incidentul.

Ion Ariton este si nasul fiicei fostului primar al Valcei Mircia Gutau, aflat in prezent in puscarie.

"Eu si cu Mircia ne stim de multi ani. Nunta a fost un eveniment organizat excelent si impecabil. Nici nu putea sa fie altfel la nunta fiicei prietenului meu. Noi ne cunoastem din timpul studentiei si am ramas prieteni, asa ca am acceptat invitatia ca eu si sotia mea sa fim nasii fiicei lui. A fost o nunta frumoasa din toate punctele de vedere", spunea, atunci, Ariton, citat de cotidianul Sibianul.

Ion Ariton a fost prefect in perioada 2005 - 2007, fiind schimbat din functie de premierul Tariceanu. Dupa ce a fost demis de Tariceanu in decembrie 2007, a dat in judecata Guvernul si a castigat la inceputul lui 2009 procesul la Curtea de Apel Alba Iulia, dupa ce ajunsese senator pe listele PDL. Tariceanu il inlocuise pe Ariton, in decembrie 2007, cu liberalul Ilie Mitea. In urma castigarii procesului, Ion Ariton a trebuit renunte la una dintre cele doua functii, de prefect sau senator, el fiind din decembrie 2008 presedintele Comisiei pentru buget din Senat. A optat pentru statutul de parlamentar. Ca senator nu s-a facut prea mult remarcat. Potrivit site-ului Senatului, nu are nicio initiativa legislativa.

Potrivit ultimei sale declaratii de avere, Ion Ariton are un apartament dobandit in 2003, in valoare impozabila de 285 de milioane de lei, o casa de locuit din 1999 in suprafata de 287 mp cu valoare de impozitare de 1,79 miliarde de lei si o casa de vacanta din 1994 de 28 mp, in valoare de impozitare de 150 de milioane de lei. De asemenea, detine actiuni la Banca Comerciala Carpatica.

Ariton a fost decorat in 2007 de presedintele Traian Basescu, alaturi de primarul Sibiului, Klaus Werner Johannis, si 23 de consilieri locali, pentru activitatea din 2007. Traian Basescu le-a conferit primarului Klaus Johannis si fostului prefect Ion Ariton Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, pentru "contributia personala la revigorarea culturala si spirituala a municipiului Sibiu, capitala culturala europeana a anului 2007", potrivit Inpolitics.ro.