Sesiunea de toamna a celor doua camere ale Parlamentului a debutat miercuri, cu discutii aprinse in interiorul partidelor parlamentare, dar si pe acorduri de muzica de camera. Prima zi de lucru a deputatilor a inceput prin alegerea componentei noului Birou Permanent, iar plenul Senatului a validat noua sa conducere. Discutiile dintre deputatii democrat-liberali au fost marcate de un moment tensionat, cand a fost pusa in discutie schimbarea lui Mircea Toader, liderul grupului PDL de la Camera Deputatilor. Surse PDL au declarat pentru HotNews.ro ca presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, i-a reprosat vehement Ralucai Turcan ca vrea sefia grupului, in locul lui Mircea Toader.

Inceputul sesiunii parlamentareFoto: Agerpres

La inceputul fiecarei sesiuni parlamentare, liderii de grup pot fi inlocuiti si au loc alegeri. Surse din interiorul PDL au declarat pentru HotNews.ro ca presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a atacat-o pe Raluca Turcan pe motiv ca vrea sefia grupului, in locul lui Mircea Toader. Potrivit surselor HotNews.ro, Anastase se teme ca acesta ar fi primul pas, si ca Turcan ar cauta de fapt sa-i ia locul la sefia Camerei Deputatilor.

Izbucnirea de miercuri vine la o zi dupa ce Mircea Toader si Roberta Anastase i-ar fi comunicat lui Emil Boc ca nu e cazul sa intervina modificari si schimbari in functii. Cei doi i-ar fi solicitat lui Boc sa le sugereze deputatilor ca nu e cazul sa-si schimbe conducerea grupului. Interventiile celor doi democrat-liberali apar in contextul in care mai multi deputatii aflati la primul mandat il contesta pe Mircea Toader si doresc sa-l schimbe din functia de lider. Toader se numara printre sustinatorii garzii vechi a partidului - tripleta Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu. Roberta Anastase era cunoscuta ca facand parte din tabara reformistilor.

"Ce faceti mai, ii cantati Prohodul lui Boc?"

Intre negocieri si discutii, parlamentarii s-au relaxat pe muzica de camera. Ca un flashback catre perioada de dinainte de '89, deputatul de Hunedoara Gheorghe Firczak le-a pregatit colegilor de parlament o surpriza si a adus corul Anastasis, din Deva. "Ce faceti mai, ii cantati Prohodul lui Boc?", "Un Ave Maria, un Dumnezeu sa-i ierte, ceva?" Intrebarile, rasetele si glumele s-au auzit pe holuri imediat ce s-a raspandit zvonul ca sesiunea incepe pe acorduri clasice. Nu a fost Prohodul, dar "Crai nou" a fost urmata de un "Multi ani traiasca!" ce a smuls aplauzele auditoriului. In public, printre altii, Adrian Nastase, Roberta Anastase, Ioan Oltean, Victor Socaciu si Sulfina Barbu.

Canta "numai de bine", a explicat Gheorghe Firczak, cel care a adus corul la Bucuresti. Iar pregatirea pana la Casa Poporului nu a fost simpla. Drumul initiatic a trecut intai pe la Catedrala Patriarhala din Constantinopol, unde corul a ajuns sa cante tot cu sprijinul deputatului hunedorean. "Doresc sa ureze succes activitatii Camerei Deputatilor in aceasta sesiune parlamentara. Este un cor de muzica de camera si muzica religioasa al unei asociatii din Deva", a explicat Gheorghe Firczak. "M-au intrebat daca ii pot ajuta sa vina aici si sa vada in acelasi timp si cladirea parlamentului", a continuat acesta. Biroul Permanent si-a dat aprobarea pentru acest moment artistic, numai ca aproape nimeni nu stia ca pe holurile parlamentului se va auzi muzica. Corul a facut sa dispara, insa, ziarele din mainile catorva parlamentari, asa ca macar in parte si-a atins scopul. A cantat "numai de bine".

Membrii corului s-au gandit, insa, si la o varianta de backup. Daca in Parlament nu au succes, atunci incearca la „Romanii au talent”. Publicatia "Informatia de Hunedoara" scrie ca membri ai corului „Anastasis” din Deva a participat la preselectia de la Cluj, pentru cunoscutul concurs „Romanii au talent”. ”Ei considera ca au sanse foarte mari de a trece de prima faza a preselectiei si astfel s-au alaturat celor peste cateva mii de ardeleni, inscrisi in concursul care va aduce castigatorului 120.000 euro”, noteaza publicatia.

Cum arata noua conducere a Parlamentului

  • Cei patru vicepresedinti ai Camerei Deputatilor sunt Adrian Nastase (PSD+PC), Valeriu Zgonea (PSD+PC), Ioan Oltean (PDL) si Ludovic Orban (PNL), transmite Agerpres. Mircea Toader a ramas liderul deputatilor PDL, iar vicelideri sunt Petru Movila, Petru Calian, Mihail Boldea, Stefan Pirpiliu, Cristian Predescu, iar Gelu Visan este secretar. Marti, Mircea Dusa a fost ales lider al grupului PSD din Camera Deputatilor, el fiind singurul candidat pentru acest post, care a fost detinut pana acum de Viorel Hrebenciuc. Mircea Dusa este secondat de Aura Vasile, Bogdan Ciuca, Marian Neacsu, Bogdan Niculescu-Duvaz, Laurentiu Nistor, Iulian Manda, Cornel Itu si Aurel Vladoiu.
  • In ceea ce ii priveste pe liberali, Calin Popescu-Tariceanu conduce si in noua sesiune grupul parlamentar al PNL, secondat de Eugen Nicolaescu, Horia Uioreanu, Adriana Saftoiu, George Scutaru, George Dumitrica, iar Olosz Gergely este liderul deputatilor UDMR. Gupul parlamentar al minoritatilor nationale este condus in continuare de Varujan Pambuccian, iar independentii de la Camera Deputatilor afiliati UNPR vor fi coordonati tot de Eugen Nicolicea.
  • Senatorii si-au validat si ei noua conducere. Singura modificare in echipa de conducere este inlocuirea, de catre PSD, a senatorului Doina Silistru, care a detinut timp de doua sesiuni functia de secretar, cu senatorul Adrian Tutuianu. Din conducerea Senatului vor face parte: vicepresedintii - Anca Boagiu si Alexandru Peres (PDL), Dan Voiculescu (PSD+PC) si Teodor Melescanu (PNL).
  • In ceea ce priveste conducerile grupurilor senatoriale, singura modificare a fost facuta de PSD. Senatorul Ilie Sarbu il va inlocui pe senatorul Ion Toma la conducerea grupului PSD, fiind secondat de senatorii Viorel Arcas si Alexandru Cordos, Cosmin Nicula, Teodor Mang. La PDL, senatorul Traian Igas ramane lider, vicelideri sunt senatorii Mircea Banias, Vasile Barlea si Toader Mocanu, iar secretar este Marian Rasaliu.
  • Grupul liberal il va avea, in continuare, in frunte pe Puiu Hasotti ca lider si Mario Oprea si Emilian Francu ca vicelideri si Titus Pasca - secretar. Grupul UDMR l-a reconfirmat in functia de lider pe Andras Fekete, in cea de vicelider pe Laszlo Gyerko, iar in cea de secretar pe Tiberiu Bokor.

Legi importante care asteapta votul Parlamentului

Printre prioritatile Guvernului pentru sesiunea parlamentara din aceasta toamna, transmise Legislativului, se numara proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, proiectul legii educatiei nationale, cel referitor la punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, proiectul de lege pentru punerea in aplicare a Codului penal si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii penale, precum si proiectul de act normativ pentru modificarea si completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.

De asemenea, dupa adoptarea de catre Guvern, vor fi transmise pentru dezbatere si aprobare Parlamentului proiectul legii-cadru de salarizare unitara a personalului platit din fonduri publice, modificarea Codului Muncii, proiectul de lege privind Statutul comisarului Garzii Financiare, precum si cele referitoare la Fondul de garantare a pensiilor private si proiectul legii turismului.