Presedintele PSD, Victor Ponta, a reusit sa-si impuna socrul in functia de lider de grup la Senat, insa Ilie Sarbu neaga ca ginerele ar fi avut vreo influenta asupra alegerii sale. Ponta a dat o lovitura adversarului sau, Mircea Geoana. Surse din interiorul PSD au delcarat pentru Hotnews.ro ca inlocuirea lui Ion Toma - omul lui Geoana, cu Ilie Sarbu este cu bataie lunga: vizeaza controlul senatorilor PSD si eventuala inlocuire a lui Geoana de la sefia Senatului.

Ponta, Sarbu, GeoanaFoto: AGERPRES

Planul lui Ponta, potrivit surselor HotNews.ro, ar fi sa controleze grupul PSD de la Senat. Acest lucru i-ar inlesni debarcarea lui Geoana din fotoliul de presedinte. In calitate de lider al grupului, socrul Ilie Sarbu ar putea fi noua propunere a PSD pentru sefia Camerei Superioare. Sursele citate sustin ca Victor Ponta ar fi obtinut sprijinul lui Miron Mitrea. La schimb, Ponta i-ar fi promis lui Mitrea functia de vicepresedinte al Senatului.

Sursele citate sustin ca Ponta a negociat cu mai multi senatori dornici de functii sustinerea socrului Ilie Sarbu in functia de lider al grupului. In acest sens, oamenii fideli lui Mircea Geoana, care detin functii in comsiile de specialitate, vor fi inlocuiti cu cei ai actualului presedinte PSD. Astfel, senatorul Dan Sova, apropiat de Ponta, ar urma sa-l inlocuiasca pe Toni Grebla la sefia Comisiei Juridice.

Dupa ce Victor Ponta a reusit sa obtina in Biroul Politic al partidului propunerea lui Sarbu pentru functia de lider, votul la grup a fost atent monitorizat. La solcitarea lui Ponta, s-a dat votul deschis, astfel incat sa fie clar cine voteaza pentru, cine impotriva.

Ilie Sarbu a fost ales lider al grupului parlamentar PSD din Senat, cu 24 de voturi "pentru", iar contracandidatul Ion Toma a obtinut 14 voturi. Intrebat daca l-a ajutat faptul ca este socrul presedintelui PSD, Ilie Sarbu a declarat ca votul refelecta alegerea colegilor.

  • Ilie Sarbu: "Nu. Nu cred, nu. De asta eu am şi spus ieri că vreau vot şi vreau colegii să spună cine va fi liderul. Cred că relaţia noastră de familie nu e secretă, el nu a venit în partid datorită mie, el m-a găsit în partid, de acum lumea a discutat foarte mult despre ea, nu cred eu că mai e actuală. E o chestie care, de acum, trece într-un plan secund. Nu asta e important, important e ce facem fiecare dintre noi". (Mediafax)

Alegerea lui Sarbu a creat nemultumiri in randul parlamentarilor PSD, atat deputati cat si senatori. Multi dintre acestia nu au uitat perioada de interimat al lui Sarbu la Senat si de apropierea acestuia de Traian Basescu. Sarbu declara, in ianuarie 2009, pentru ziarul Cotidianul, dupa ce a fost numit ministru al Agriculturii in Guvernul PDL-PSD, ca a lucrat pentru crearea aliantei cu PDL si chiar a colaborat bine cu Traian Basescu.

"Am colaborat bine cu seful statului cand am fost presedintele Senatului. Adevarul este ca pe unii dintre partenerii nostri ii cunosteam bine, desi nu am afaceri cu nimeni, cu unii precum dl Berceanu am colaborat in Parlament, cu dl Blaga am mai discutat ca ardelenii, dar pe domnul Boc nu il stiam deloc, decat de la televizor. Acum sunt placut surprins de cum gandeste si actioneaza. Daca nici aceasta Alianta nu rezista, oamenii chiar nu mai au de ce sa creada in politica. In contextul economic actual, este o sansa pentru noi sa dovedim ca se poate, iar daca nu merge, poate unii oameni politici chiar nu-si mai au rostul", declara Sarbu la inceputul lui 2009.

In urma cu doua sapamani conducerea PSD a decis ca Mircea Geoana sa nu mai aiba pozitii publice, timp de sase luni, fata de deciziile luate la varful PSD. Ponta a cerut excluderea lui Geoana din partid insa, in favoarea presedintelui Senatului, a intervenit Ion Iliescu si Adrian Nastase. Mircea Geoana l-a acuzat pe Victor Ponta, intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei publicat pe 13 august, ca doreste sa-l inlocuiasca de la conducerea Senatului. Cu o zi inainte, pe 12 august, Victor Ponta l-a criticat in termini duri pe fostul presedinte al PSD si candidat la prezidentiale.