Picajul in sondaje, haosul din Guvern corelat cu proasta gestionare a crizei si scandalurile din interior au facut din PDL un cazan sub presiune, care poate exploda in preajma zilei de 1 septembrie. In conditiile in care PDL este sfasiat de lupte interne intre mai multe tabere, premierul Emil Boc se intalneste la 1 septembrie cu grupurile parlamentare ale PDL pentru a transa subiectul remanierii Guvernului. Pe de o parte, Emil Boc si tripleta BVB incearca sa tina fraiele puterii, nefiind dispusi sa initieze o remaniere serioasa; pe de alta parte, tabara reformistilor doreste cu orice pret inlocuirea garzii vechi din Guvern. Indiferent din ce tabara fac parte, parlamentarii cer o remaniere serioasa a ministrilor. Daca aceasta nu se va face, Executivul are foarte mari sanse sa fie trantit in Parlament chiar de democrat-liberali.

Surse din interiorul PDL au declarat pentru Hotnews.ro ca urmatoarele doua saptamani vor fi critice pentru PDL si pentru Guvernul Boc. Conducerea PDL este asteptata saptamana aceasta sa vina in fata senatorilor si deputatilor partidului cu analiza activitatii fiecarui ministru in parte.

Deputatii si senatorii intentioneaza sa propuna un vot de incredere pentru fiecare ministru in parte si sa forteze convocarea unui Colegiu Director in care sa se discute cu cartile pe masa cine ramane si cine pleaca.

Convocarea unei sedinte a Colegiului Director ar da posibilitatea de exprimare si liderilor din teritoriu si ar creste presiunea asupra conducerii centrale pentru o remaniere serioasa. De asemenea, parlamentarii adepti ai reformarii partidului spera sa aiba un aliat in presedintele Traian Basescu.

De altfel, la ultima intalnire de la Snagov, conducerea PDL si Traian Basescu le-au promis parlamentarilor ca la 1 septembrie premierul Emil Boc va face o analiza amanuntita a activitatii Guvernului si, in functie de aceasta, va remania ministrii care nu au avut rezultate.

Sursele citate sustin ca parlamentarii se tem ca premierul Emil Boc nu doreste sa faca o remaniere drastica a Guvernului, ci vrea sa amane cat mai mult schimbarea ministrilor cu probleme.

Una din taberele formate in interiorul PDL este cea a reformistiilor. Acestia, sustinuti de o parte din parlamentari, vor ca tripleta Blaga - Videanu - Berceanu sa fie retrasa din Guvern. Conform surselor HotNews.ro, reprosurile care li se aduc garzii vechi a partidului sunt proasta gestionare a crizei, refuzul acestora de a aplica restructurarile de cheltuilei si personal in propriile ministere, protejarea clientelei politice, proasta comunicare cu parlamentarii si lipsa unei strategii politice care a dus partidul in picaj in sondaje.

Potrivit surselor citate, parlamentarii reformisti au incercat un mic puci si au trecut la negociere cu liberalii pentru a-i aduce la guvernare in toamna. Democrat-liberalii mizau pe eliminarea tripletei BVB prin cooptarea liberalilor la guvernare in toamna. Acestia doreau sa vina in fata conducerii PDL si sa puna pe masa colaborarea cu PNL in schimbul retragerii celor trei din Guvern. Pseudo-negocierile cu liberalii s-au dovedit insa un esec.

Reformistii ameninta ca, daca nu va avea loc o remaniere, vor vota motiunea alaturi de opozitie caderea propriului Guvern. Din tabara acestora fac parte nume ca Elena Udrea, Cristian Preda, Sever Voinescu, Roberta Anastase, Sulfina Barbu, Gheorghe Falca, toti apropiati si promovati mai mult sau mai putin de presedintele Traian Basescu.

De partea celalalta parte a baricadei, tripleta BVB are la randul sau sutinatori in randul deputatilor si senatorilor. Parlamentarii fideli garzii vechi din partid vor de asemenea inlocuirea anumitor ministri, incercand sa-si protejeze liderii. Astfel, parlamentarii fideli tripletei cer demisiile ministriilor Sebastian Vladescu, Mihail Seitan, Daniel Funeriu, Gabriel Oprea si Gabriel Sandu pe motiv de incompetenta si proasta gestionare a ministerelor pe care le conduc.

In ultimele sedinte ale conducerii partidului, garda veche a partidului s-a opus tuturor propunerilor venite din partea reformistilor. Un episod relevant in acest sens a fost in urma cu doua saptamani cand, in sedinta BPN, reformistii au cerut schimbarea conducerii partidul cu una interimara si o remaniere a ministrilor tripletei BVB . Conform surselor participante la discutii, Vasile Blaga a reactionat extrem de dur, lasand-i pe cei prezenti fara replica. Blaga le-ar fi strigat reformistilor "sa se potoleasca ei si parlamentarii lor cu astfel de propuneri, in caz contrar le va scoate dosarele".

Printre sustinatorii tripletei se numara parlamentarii Ioan Olteanu, Gheorghe Albu, Viorel Ariton, Cezar Preda, Mircea Toader si primarul Brasovului, George Scripcaru.

O alta tabara in interiorul PDL este cea a neutrilor. Acestia se identifica cu aripa liberala a PDL, mai exact europarlamentarul Teodor Stolojan si apropiatii acestuia Raluca Turcan, Gheorghe Flutur, Cristian Boureanu si Valeriu Stoica si mai multi deputati si senatori. Acestia pledeaza pentru o noua strategie politica a partidului cu remanieri serioase care sa asigure un suflu guvernarii dar care sa nu prezinte riscul intrarii PDL in opozitie. Totodata democrat liberlaii din acesta tabara doresc valorificarea atuurilor grupurilor parlamentare PDL.