Plenul Senatului a aprobat, marti, OUG 58/2010, nivelul TVA mentinandu-se la 24%. 64 de senatori au votat "pentru" iar 50 s-au exprimat "impotriva".

Ordonanta va fi inaintata Camerei Deputatilor care este for decizional in acest caz.

In cadrul sedintei au fost respinse amendamentele aduse in Comisia de buget-finante. Membrii acestei comisii amendasera ordonanta in sensul ca TVA ar fi revenit la valoarea de 19%, iar pentru alimentele de baza ar fi fost redus la 5%.

Un alt amendament, care a fost respins, prevedea o cota redusa de TVA in domeniul constructiilor.

De asemenea, a fost respins in plenul Senatului si amendamentul potrivit caruia se revenea, incepand cu data de 1 octombrie 2010, la impozitul de 3% pe cifra de afaceri pentru microintreprinderi.

Amendamentul a fost depus de senatorul PNL Vasile Mustatea si a fost sutinut de membrii PNL ai comisiei de buget-finante.

Eliminarea platii impozitului de 3% pe venit a fost decisa in ianuarie, dupa ce Parlamentul a respins un amendament propus de Daniel Chitoiu (PNL). "PDL, minoritatile, independentii si UDMR au votat impotriva acestui amendament. In concluzie, nu vom avea impozit de 3% pe venit ci vom avea impozit de 16% sau forfetar", declara la o intalnire online cu cititorii HotNews.ro deputatul PSD Claudiu Manda.

Secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Cristian Parvan, califica drept neinspirata renuntarea la impozitul de 3%.

Pana la sfarsitul anului trecut, potrivit Codului Fiscal, micile societati aveau posibilitatea sa achite un impozit pe venit, stabilit la 3%, insa prevederea a fost eliminata la inceputul lui 2010.

Practic, o firma care are un venit de 100.000 de lei si un profit de 25.000 de lei, putea opta intre plata a 3.000 de lei impozit corespunzator al transei de 3% impozit pe venit sau 4.000 de lei, echivalentul impozitului de 16% pe profit. Incepand din 2010, firma va fi obligata sa achite 4.000 de lei.

Pentru a beneficia de statutul de microintreprindere firma trebuie sa aiba venituri de maximum 100.000 de euro pe parcursul unui an fiscal si sa provina din alte activitati decit consultanta si management in proportie de peste 50%. De asemenea, trebuie sa aiba maximum noua angajati. Numarul firmelor direct afectate depaseste 300.000.