"Legea ANI este o lege a Romaniei si in favoarea transparentei declararii averilor demnitarilor", a declarat marti premierul Emil Boc, inante de inceperea sesiunii extraordinare a Senatului ce dezbate, printre altele, Legea Agentiei Nationale de Integritate. "Legea nu apatine unui partid sau Guvernului, ci tarii", a spus Boc, adaugand ca spera "ca decizia de azi sa fie una de transparenta a verificarii averii demnitarilor".

Iata cateva dintre cele mai importante declaratii facute de premierul Emil Boc:

  • legea nu apartine unui partid sau guvernului, ci este o lege a tarii
  • legea da posibilitatea demnitarului sa dea socoteala alegatorului cu privire la averea pe care o are
  • nu pornesc de la premisa ca acest proiect va fi respins
  • este un proiect in interes national, in interesul romanilor si al obligatiilor noastre la Uniunea Europeana
  • legea raspunde unei duble exigente: cea raportata la decizia CCR si cea legata de faptul ca Romania sa-si respecte angajamentele de aderare la UE
  • sper ca decizia de astazi sa fie una a clasei politice
  • o decizie prin care sa aratam nimeni nu are nimic de ascuns
  • sa dovedim ca Romania nu are niciun fel de problema in respectarea angajamentelor internationale

Senatorii se reunesc, marti, in plen, in sesiune extraordinara, avand o ordine de zi incarcata, cu zece puncte, printre care Legea Agentiei Nationale de Integritate, ordonantele de urgenta ale Guvernului privind descentralizarea in sanatate si, respectiv, cresterea TVA, dar si proiectul de lege cunoscut sub numele de "mica reforma in justitie". Cel mai "fierbinte" punct al ordinii de zi se anunta a fi Legea ANI, reprezentantii PSD+PC anuntand ca nu vor vota proiectul legislativ, iar senatorul UDMR Gyorgy Frunda ca nu va participa la dezbatere si vot in semn de proteste fata de presiunile exercitate asupra senatorilor de presedintele Traian Basescu si de unii membrii ai Guvernului.

Marti dimineata, presedintele PSD Victor Ponta a declarat ca formatiunea sa isi pastreaza punctul de vedere la Legea ANI. Social-democratii vor asigura cvorumul necesar sedintei dar se vor abtine de la vot.

Nici PDL nu este de acord cu raportul propus de Comisia juridica, cea care i-a eliminat din categoria persoanelor supuse controlului averilor pe liderii de sindicat.