Tensiunile create de expulzarea din Franta a unor romi demonstreaza lipsa unor mecanisme de definire a intereselor acestei comunitati iar reprezentarea lor politica este un dezastru:"Lipsa de organizare politica si intoleranta vor spori migratia. E singurul lucru cert", noteaza, vineri, pe blogul sau, europarlamentarul PDL Cristian Preda.

El arata ca, desi la ultimul recensamant, din 2002, erau de circa trei ori mai putini decat maghiarii, estimarile sociologilor vorbesc de o populatie perfect comparabila ca dimensiune, daca nu chiar mai mare decat cea maghiara.

"Daca maghiarii au in medie 7% din deputati si senatori, ca si o lunga prezenta in guvernele de dupa 1996, romii sunt reprezentati de un singur deputat in Camera inferioara, ca alte 17 minoritati, unele dintre ele minuscule. La guvern, problemele lor au fost plasate la un nivel modest", sustine Preda.

In opinia lui Preda, "reprezentarea politica de proasta calitate e un factor rareori luat in calcul atunci cand vine vorba despre rezolvarea problemelor din comunitatile rome".