Alegeri interne in PDL in cursul acestui an pentru toate functiile importante din partid. Este propunerea Elenei Udrea, lansata luni seara, in timpul unei sedinte tensionate care a durat mai bine de sase ore, au declarat pentru HotNews.ro, surse participante la discutii. Conducerea PDL a discutat si despre masurile care trebuie luate impotriva razvratitilor, discutiile terminandu-se dupa ora 1 noaptea. La finalul intalnirii, presedintele PDL, Emil Boc a spus ca vor fi sanctionati cei care vor comenta deciziile partidului.

Elena Udrea si Vasile BlagaFoto: AGERPRES

Secretarul executiv al PDL, Elena Udrea a propus, luni seara, conducerii PDL, sa se organizeze in cursul acestui an alegeri pentru conducerea partidului. Udrea ar fi vorbit de declansarea alegerilor in toamna, pe criteriul de sus in jos, mai exact alegeri la nivelul conducerii centrale urmate de alegeri in organizatiile din teritoriu.

Mai multi democrat liberali ar fi fost de acord cu o astfel de propunere. Alegerile ar urma sa vizeze inclusiv functiile eligibile (deputat, senator, primar, consilieri), potentialii candidati urmand sa treaca mai intai de votul membrilor de partid, dupa modelul alegerilor preliminare.

Pe de alta parte, Elena Udrea le-ar fi cerut liderilor de organizatii din Bucuresti situatia functiilor in ministere si institutii descentralizate ocupate de PDL. Vicepresedintele PDL, Roberta Anastase a recunoscut pentru Hotnews.ro ca, in sedinta de luni seara, a existat o propunere in acest sens:

  • "A fost o propunere de declansare a alegerilor la nivelul conducerii PDL. Sunt mai multi colegi care sustin o astfel de propunere si, in contextul in care in 2011 ar trebui sa ne ocupam de strategia pentru alegerile locale, cred ca ar fi mult mai eficient sa rezolvam anul acesta cu alegerile interne. In sedinta urmatoare urmeaza sa se dezvolte subiectul si sa punem la punct calendarul, modul de organizare, etapizarea procesului".  

Surse participante la sedinta au declarat pentru Hotnews.ro ca mai multi vicepresedinti au ridicat problema scaderii partidului in sondaje.Vicepresedintele PDL, Roberta Anastase ar fi spus in sedinta ca, in cazul in care nu se iau masuri, PDL risca sa ajunga ca PNL, un partid de nisa.

Cu toate semnalele de alarma trase in ultima perioada de mai multi democrat liberali, liderii PDL nu au dat unda verde propunerii privind creearea unei conduceri interimare a partidului care sa gestioneze problemele si activitatea. Greii partidului s-ar fi opus ideii lansata la sfarsitul saptamanii de Sulfina Barbu, care a propus o conducere interimara pana la organizarea de noi alegeri in partid.

Sursele citate sustin ca propunerea nu are sanse de-a fi aplicata, in sedinta discutandu-se in linii mari si evaziv ca o parte din vicepresedintii partidului sa se ocupe de comunicarea la nivel parlamentar, guvernamental si cu mass media.

Conducerea PDL a amanat pentru viitoarea sedinta o decizie in acest sens. In sedinta s-ar fi ridicat si problema unei eventuale remanieri dupa 1 septembrie - ultimatumul dat Guvernului Boc de presedintele Traian Basescu - insa discutiile pe aceasta tema ar fi degenerat, unii ministri incercad sa convinga ca au luat masurile de reforma si ca altii trebuie sa recurga la concederi. "Din acest punct, discutia n-a mai fost coerenta", a mai spus pentru HotNews.ro unul dintre participantii la sedinta de luni seara.