Pe masura ce data remanierii guvernamentale promise de Traian Basescu se apropie - 1 septembrie - premierul Emil Boc si cabinetul sau sunt contestati tot mai vocal de unii lideri PDL. Reformistii vor schimbarea conducerii PDL, iar parlamentarii solicita o reevaluare a situatiei si masuri de redresare a partidul, in caz contrar, acestia ameninta cu votarea motiunii de cenzura. Biroul Politic al PDL se reuneste luni seara pentru a lua in discutie nemultumirile democrat liberalilor si criticile aduse actualei conduceri a partidului.

Tripleta Berceanu - Videanu - BlagaFoto: AGERPRES

Surse din interiorul PDL sustin ca nemultumirile democrat liberalilor provin din scaderea drastica in sondaje a partidului, pe fondul apropierii datei de 1 septembrie, data propusa pentru remanierea guvernamentala. Mai multi lideri PDL cer o evaluare clara a Guvernului si masuri concrete pentru redresarea partidului.

Pe de alta parte, reformistii, prin declaratii acide la adresa conducerii PDL, testeaza terenul remanierii. Pasul doi ar fi tragerea pe linie moarta a tripletei Blaga-Videanu-Berceanu. Asa numitul grup de reformisti ii considera vinovati pe ministrii Blaga-Videanu-Berceanu, in frunte cu premierul Emil Boc, de proasta gestionare a partidului.

Acelasi surse sustin ca PDL a cazut in sondaje la 12%, fapt care i-a trezit din amortire si pe parlamentari. Mai multi deputati PDL i-au avertizat pe liderii PDL ca sunt dispusi sa voteze motiunea de cenzura daca nu se aplica nicio masura pentru redresarea partidului.

O alta problema care a creat nemultumiri si a impartit PDL in mai multe tabere este propunerea presedintelui Traian Basescu de infiintare a functiilor de prim-viceresedinti, in paralel cu promovarea unor lideri noi. Propunerea a fost privita cu reticenta de garda veche a PDL, care nu a dorit sa renunte la putere. Tripleta Blaga-Videanu-Berceanu a reusit sa-si impuna punctul de vedere si sa evite infiintarea functiilor respective.

Dupa esecul infiintarii functiilor de prim-vicepresedinti, democrat liberalii au facut presiuni asupra conducerii PDL prin intermediul presei. Sursele Hotnews.ro sustin ca, pentru inlaturarea vechii garzi a PDL, reformistii si-au pus sperantele in remanierea guvernamentala din toamna. Sever Voinescu si Cristian Preda au criticat in nenumarate randuri activitatea lui Emil Boc si a echipei sale de ministri, motivand ca PDL are nevoie de o conducere puternica care sa faca fata problemelor cu care se confrunta.

Lazaroiu: Bate vantul pe la partid

Pe aceeasi linie se inscriu si declaratiile consilierului prezidential Sebastian Lazaroiu care, intr-un interviu acordat Ziare.com a declarat ca "la partid bate vantul" si ca actuala conducere ar trebui sa lase pe altii sa se ocupe de partid.

"Am fost de cateva ori la sediul central al PD-L si impresia e ca bate vantul.(...) Stiu ca multi sunt ocupati de actul guvernamental, dar ar trebui sa ii lase pe altii sa se ocupe de partid. Orice partid poate sa dispara de pe scena politica(...). Eu nu cred ca va fi chiar asa, dar as spune ca depinde in foarte mare masura de PD-L, nu de altii".

Vicepresedintele PDL Sulfina Barbu a propus sambata ca PDL sa-si numeasca o conducere interimara coordonata de Emil Boc, conducere care sa fie aleasca din randul actualilor vicepresedinti. Sursele Hotnews.ro sustin ca propunerea a fost lansata pentru a da un semnal liderilor PDL, care nu par dispusi sa initieze o remaniere guvernamentala serioasa. O parte din membrii Biroului Politic al PDL par sa sustina initiativa.

  • Sulfina Barbu: "Deocamdata ne confundam cu Guvernul si nu avem teme separate. Asta e un punct slab al partidului si este absolut necesar sa ne stabilim obiective separate de Guvern. Si partidul are aceeasi conducere ca acum cinci ani. Este ca un copil care a crescut, dar hainutele i-au ramas mici".
  • Elena Udrea:"Am spus eu asta acum trei luni. Ma bucur ca sunt colegi de aceiasi parere. Vedem discutiile din BPN si dupa aceea va spun".
  • Roberta Anastase:"Lucrurile o sa le discutam in partid. Nu e cazul sa ascundem ca sunt probleme si trebuie sa gasim niste solutii, dar le discutam in partid si nu in public".

Sursele Hotnews.ro sustin ca propunerea Sulfinei Barbu privind infiintarea unei conduceri interimare a PDL are putine sanse de a fi pusa in aplicare datorita rezistentei garzii vechi a partidului. "Trebuie analizata foarte serios aceasta propunere, sa vedem cum am putea sa o aplicam statutar. Cum facem o conducere interimara, introducem functiile de prim viceresedinti sau o alegem din randul vicepresedintilor actuali? Sunt multe de discutat, dar trebuie sa transam o data pentru totdeauna aceasta problema si sa punem capat frustrarilor in randul demcorat liberalilor", a declarat un lider PDL.

In sedinta programata pentru luni seara, incepand cu orele 20.00, se vor discuta si posibile sanctiuni pentru cei care critica partidul.

Reformistii Cristian Preda si Sever Voinescu l-au criticat aspru pe premierul Emil Boc, cerand demisia acestuia in toamna. Intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati, presedintele Traian Basescu i-a taxat pe cei doi: "Preda, Sever Voinescu, Radu F. Alexandru, n-ar fi fost in partid daca eu conduceam partidul", a declarat presedintele.

Dupa reactia presedintelui, cei doi au declarat a isi mentin reprosurile la adresa Guvernului si conducerii PDL.

Presedintele PDL, Emil Boc a reactionat, joi, in cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune, declarand ca a preferat sa pastreze unitatea partidului printr-o disciplina "mai laxa" si toleranta, dar ca este hotarat sa aplice si sanctiuni, aratand ca a avut o discutie lamuritoare cu europarlamentarul PDL Cristian Preda, care poate fi considerata de "cartonas galben".

Secretarul executiv al PDL Elena Udrea a declarat luni la prima seidnta a BP al PDL ca "trebuie sa existe disciplina in partid".

"Nu vreau sa ma refer la persoane, dar trebuie sa existe disciplina de partid. Mai ales cand partidul este la guvernare si situatia economica impune anumite masuri si asa extrem de nepopulare. Cred ca trebuie sa existe o disciplina de partid. Faptul ca nu au fost sanctionati de la inceput a adus ca toata lumea acum sa vorbeasca in afara partidului si nu in interiorul lui", a declarat Udrea.