Strangere de semnaturi impotriva guvernului Boc

Strangere de semnaturi impotriva guvernului Boc (foto: HotNews)

Piata Universitatii, zapuseala, marti la amiaza. Un barbat care isi arata legitimatia de functionar guvernamental semneaza pentru motiunea de cenzura si inlocuirea Guvernului Boc. Functionarul guvernamental explica, culmea ironiei, ca ii este scarba de incompetenta guvernantilor. PSD e in plina campanie de strangere de semnaturi pentru asa numita motiune populara care sa duca la caderea Guvernului Boc.

In Piata Universitati, in zona gurilor de metrou, doi social-democrati se agita sa convinga trecatorii sa demita "Guvernul-Traian Boc". Langa masuta de plastic, pe un panou, sunt scrise 10 motive pentru demiterea Executivului. Iata cateva: dispretul fata de pensionari, cresterea excesiva a taxelor si impozitelor, taierea salariilor bugetarilor si a subventiilor la incalzire, dezinteresul fata de crearea de noi locuri de munca, luarea deciziilor fara consultarea partenerilor sociali, sfidarea Constitutiei sau inexistenta unor masuri impotriva clientelei politice a lui Basescu si Boc si a coruptiei generalizate.

Unul dintre social-democrati, un tanar la 30 si ceva de ani indeamna oamenii sa dea jos Guvernul "pinguinului Boc". "Guvernul trebuie sa plece. Semnati sa-i trimitem in Pakistan pe Boc si Udrea. Semnati impotriva guvernului Traian-Boc! Daca am avea 8 ministri ca Teo Trandafir ar merge tara bine!"

Social-democratul se plange ca a ramas fara loc de munca datorita ministrului transporturilor, Radu Berceanu. "Lucram la o scoala de soferi. A dat Berceanu o circulara si ne-a limitat activitatea. Trebuia data spaga de rigoare, si uite asa s-au facut restructurari si am ramas fara loc de munca. De vreo doi ani am intrat in PSD si ii sustin, acum lucrez la stat, nu va spun unde ca nu conteaza. Mi-am luat concediu sa fac voluntariat pentru treaba asta, nu ma platesc doar m-au ajutat cand am avut nevoie".

Bucurestenii par interesati sa semneze. Se opresc, citesc motivele expuse pe panou si isi varsa off-ul. In cateva ore, de dimineata pana la pranz, la cele doua puncte de colectare de la Universitate au semnat aproximatv 200 de cetateni din toate categoriile sociale. Cei mai multi se plang de masurile anti-criza: taierea salariilor si pensiilor, majorarea tva-ului, lipsa locurilor de munca, acuza incompetenta guvernului si birocratia.

  • Octavian, bibliotecar (28 de ani): Nu vreau sa ne mai conduca, pentru asta am semnat. Sa le fie rusine pentru incompetenta si nesimtirea crasa de care au dat dovada. Nu au fost in stare decat sa bajbaie niste masuri tot pe spinarea noastra, a celor care i-am votat. Alte guverne au reusit sa gasesca altfel de solutii, al nostru da din colt in colt de un an, dar cand vine vorba de functii si contracte sunt primii. Intai si-au facut plinul, apoi au constatat ce situatie e in tara.  
  • Radu, functionar Guvern (30 de ani): De ce am semnat? (arata legitimatia de functionar in Guvern) Lucrez in Guvernul Romaniei si sunt scarbit. Incompetenta. Cred ca am spus tot.

Strangere de semnaturi impotriva guvernului Boc

Strangere de semnaturi impotriva guvernului Boc (foto: HotNews)

Pensionari, studenti, asistati social si someri se numara printre nemultumitii de masurile anticriza. O pensionara sustine ca este nedrept si imoral sa fie taxati batranii, in timp ce guvernantii si autoritatile locale "baga banul public in buzunar prin intermediul rudelor si prietenilor care castiga licitatii."

  • Mariana Apostol, pensionara (65 de ani): Sunt pensionara si vaduva si nu ma pot descurca cu amarata de pensie. Am semnat pentru o speranta. Sper sa-si lumineze mintea oamenii politici. Sunt nemultumita pentru ca ne-au taxat pe noi pensionari. Dom'ne, nu sunt bani, dar, cand privesc strazile pe care le sparg si le asfalteaza in fiecare an, chiar si acolo unde nu este nevoie, normal ca ma revolt. Nu sunt bani, dar se castiga licitatii in functie de interese si rude. Licitatii care se platesc din bani publici, banii nostri. E corect? E moral? Acum ni se cere sa fim solidari, ca e criza. Noi i-am ales pe dansii sa faca ceva pentru tara, am avut incredere in ei. Totul este facut fara cap sau nu, mai degraba, cu scopul de a-si baga ei banii in buzunar. Sa plece!

O tanara studenta cu bursa pentru handicap la picior semneaza demersul pentru ca, din cauza unei ordonante date de Guvern, era aproape sa piarda cele doua sute de lei.

  • Andreea, studenta anul I, limbi straine (20 de ani): Sunt incompetenti, iar legile si ordonantele pe care le-au dat sunt prost facute. Am o bursa de ajutor pentru handicap, si saptamana trecuta am fost foarte aproape sa nu primesc banii, pentru ca ordonanata era prost facuta si nu puteau sa aplice normele metodologice. Se vede cu ochiul liber si am simtit pe propria-mi piele cat de incapabil si incompetent este acest Guvern. Sper sa vina specialisti, avem oameni tineri, profesionisti, cred in ei si cred ca ar putea gasi solutii. Nu stiu insa daca vor avea ocazia sa lucreze pentru tara. Eu sper ca da.
  • Elena Dumbrava, invatatoare in provincie (23 de ani): Am semnat pentru ca nu sunt de acord cu masurile care le-au aplicat. Este ingrozitor pentru mine, credeti-ma, sa traiesc din 650 lei, sa fac naveta, sa mananc, sa mai cumpar si materiale didactice. Vreau sa plece, sper in altii mai capabili. Eu sunt un om simplu, conducatorii trebuie sa gaseasca solutii, nu eu.

Strangere de semnaturi impotriva guvernului Boc

Strangere de semnaturi impotriva guvernului Boc (foto: HotNews)

Pe langa semnatura, un muncitor injura in gura mare pe guvernanti si pe Emil Boc. Un cetetean la vreo 50 de ani care trecea prin zona ii replica acid.

  • Virgil Seche, manipulant supermarket (33 de ani): La romani, votul se ia cu japca. La mine, la tara, au venit cei de la PDL si au dat 10 kg de pulpe de pui si le-a spus sa voteze cu cine vor. Romanul constiincios i-a votat. Semnez si eu, sa-l ia moartea pe Boc. Daca nu cade, il bat pana il ia dracu pe pitic. Vreau sa plece Guvernul din doua motive: incompetenta si supunerea prim-ministrului in fata unui presedinte.  
  • Un trecator ironic: Dati-i jos, ca o sa va umple buzunarele aia care or sa vina. De unde credeti ca sunt bani? I-ati mancat cu ajutoarele sociale, stand acasa la bere si la parole.

Strangere de semnaturi impotriva guvernului Boc

Strangere de semnaturi impotriva guvernului Boc (foto: HotNews)

Muncitorul da sa-i replice, dar trecatorul a plecat deja din zona de colectare a semnaturilor.

La pranz, social-democratii nu mai striga sa atraga cetatenii. Trecatorii se opresc frecvent, semneaza si isi spun oful. Un pensionar pe caz de boala se plange de birocratie. Nu intelege de ce trebuie sa vina cu expertiza de la specialist, iar o tanara studenta ne-a declarat ca s-a consultat cu parintii bugetari daca sa semneze sau nu motiunea. O camerista din Bucuresti declara ca se simta umilita de catre politicieni care "sunt toti la fel, dar speranta moare ultima".

  • Mihai Bordei, asistat social (57 de ani): Sunt pesimist, nu se face treaba. Eu iau ajutor pentru handicap. Uitati-va la mine in ce situatie sunt: am paralizie pe partea dreapta, se vede cu ochiul liber. Pai, inainte ca sa beneficiez de acest ajutor, ma duceam la medicul de familie si imi dadea o adeverinta. Acum trebuie sa umblu pe la nu stiu cati specialisti, sa faca expertiza si trebuie sa dau si in stanga si-n dreapta ciubuc. Uitati-va la mine...chiar imi trebuie expertiza? Impreuna cu sotia avem 220 RON. De unde sa dau eu bani din buzunar? Pentru noi conteaza 5 lei Nu sunt nici cu PNL, nici cu PSD. Am iesit in strada si am dat un stapan jos, acum avem 100 de stapani.
  • Raluca, absolventa liceu (23 de ani): Am vorbit cu parintii si m-am consultat daca sa semnez sau nu. Ambii sunt bugetari si toate rudele mele, iar reducerea de 25% ne afecteaza direct. Cand ma uit la televizor si vad ce salarii si pensii de 100-200 de milioane au unii ma revolt. Este o bataie de joc, tot noi astia mici trebuie sa ducem criza in spate.
  • Valentin Victor Enache, operator calculator (28 de ani): Sunt constient ca din '90 au furat toti, dar m-am saturat de sistemul in care traim si de actualul Guvern. Daca ar fi facut ceva sa fie mai bine, sa avem locuri de munca, nu cer pomana. Este greu sa nu observi cum se bat cap in cap deciziile pe care le iau si cum emit legi gresite care cu greu se pot pune in aplicare. Am semnat pentru ca vreau niste guvernanti care sa vina cu solutii echitabile. Este mult mai rau de cativa ani incoace. In doi ani de zile am ramas fara slujba de doua ori pe motiv de restructurari. Sunt operator calculator, am facut diverse cursuri de specializare si acum sunt din nou somer. Am luat sase luni somaj si acum s-a taiat. Imi caut serviciu, insa nu gasesc nimic. Demersul opozitiei este binevenit, cred ca ar trebui sa existe mai multa solidaritate si in opozitie si printre oameni, este pacat. Vreau sa plece acest guvern.
  • Persidia Tanase, camerista (52 de ani): In primul rand pentru demnitatea poporului. Ne-au umilit si ne umilesc in fiecare zi prin masurile care le-au luat, prin lacomia si prin prostia de care au dat dovada. Au gestionat criza pe spinarea noastra, cred ca se puteau gasi alte solutii. Sunt constienta ca, si daca vin altii, lucrurile nu vor fi mult imbunatatite, dar sper. Speranta moare ultima. nu?

Background

Strangere de semnaturi

Strangere de semnaturi (foto: HotNews)

PSD incearca sa-si blindeze cu semnaturi populare motiunea prin care spera sa demita Guvernul Boc. Semnaturile stranse de la cetateni nu sunt o conditie legala, ci un element suplimentar de presiune politica. Pentru a demite Executivul, opozitia nu are nevoie de semnaturi din partea populatiei, ci doar semnaturile unei patrimi dintre parlamentari, conform Constitutiei.

PSD a demarat in august campania de semnaturi, conducerea partidului solicitand fiecarei organizatii judetene sa stranga pana la inceputul sesiunii parlamentare minim 300 de semnaturi. Campania se desfasoara cu ajutorul membrilor si simpatizantilor PSD, prin puncte de colectare amplasate in zone cheie din oras.

Organizatia PSD Gorj (colegiul presedintelui Victor Ponta) sustine ca a strans, de la inceputul lunii august pana in prezent, aproximativ cinci mii de semnaturi, conform purtătorului de cuvânt al organizaţiei, Ciprian Florescu, citat de agentia Agerpres.

Social-democratii s-au intalnit luni cu liderii din PNL si PC si au decis sa elaboreze o strategie comuna impotriva "Guvernului Basescu-Boc". Liderii opozitiei au cazut de acord sa depuna si sa sustina introducerea motiunii de cenzura in sesiunea din septembrie.

Pentru demiterea actualului Guvern este nevoie de 236 de voturi, jumatate plus unu din numarul de mandate. PSD+PC-PNL au impreuna in Parlament 214 voturi, insuficient sa darame Guvernul.

Printr-o negociere buna cu parlamentarii arcului guvernamental si pe fondul nemultumirii deputatilor si senatorilor PDL fata de proprii ministrii, PSD ar avea sanse, teoretic, sa obtina cele 22 de voturi necesare. Insa investirea urmatoarelor guverne are sanse sa treaca, deoarece e greu de crezut ca parlamentarii - de la putere si din opozitie - vor risca declansarea alegerilor anticipate, care nu le-ar garanta un nou mandat. Caderea guvernului ar putea fi insa un motiv pentru PSD si PNL sa-l determine pe seful statului sa accepte un premier propus de opozitie.