Cariera politica a lui Traian Basescu este construita prin tradari succesive, considera Adrian Nastase, care afirma ca eurodeputatul PDL Cristian Preda face acum acelasi joc, aplicandu-i premierului Emil Boc "loviturile finale din momentul de agonie".

"Cine urmareste cu atentie cariera politica a lui Basescu va descoperi ca momentele sale importante de rupere a ritmului, de lansare sau relansare s-au bazat pe tradare. Mai putin sau mai bine calculata, dar tradare in forma ei cea mai brutala", afirma fostul prim-ministru, intr-o postare pe blogul lui, intitulata "Maestrul si discipolul".

El sustine ca acest stil de a face si de a intelege politica a fost transferat si "PD (PDL), care si-a construit capitalul politic prin interpretarea jocului tradarii".

"Marea problema a acestui joc este ca, atunci cand il gresesti, ajungi sa fi singur, izolat, frustrat si tot mai disperat. Iar cine se uita in aceasta perioada la Basescu si la PDL intelege foarte bine despre ce vorbesc", precizeaza Adrian Nastase.

El reaminteste ca, in turul intai al alegerilor prezidentiale din anul 2000, Petre Roman a obtinut 2,7% din voturi, desi cu cateva zile inainte Basescu rostise celebra afimatie "Petre, esti cel mai bun!". "In 2008, Petre Roman devenise in ochii aceluiasi Traian Basescu 'un om mic'".

Deputatul social-democrat precizeaza ca a rememorat acest episod "pentru a indica un anumit tip de a aborda politica, din partea lui Traian Basescu", desi precizeaza ca "multi vorbesc despre contradictiile din declaratiile si pozitiile lui Basescu si atribuie acestui lucru o patologie". "Eu nu sunt specialist in psihologie si nu ma grabesc neaparat cu aprecierile de ordin clinic. Basescu este extrem de antrenat intr-un anume joc: cel al supravietuirii proprii", adauga Nastase, precizand ca "un astfel de joc are ca principiu de baza arta tradarii".

"In definitiv, pentru unii glorificarea lui Basescu s-a transformat in glorificarea tradarii. Iar pentru asta asteapta sa fie premiati. Pentru mine, un astfel de caz este Cristian Preda. El este cel care ii aplica lui Emil Boc loviturile finale din momentul de agonie, dupa ce s-a simtit foarte bine pe locul eligibil de pe lista pentru europarlamentare", continua seful Consiliului National al PSD, care adauga ca nu il apara pe Emil Boc, ci isi exprima dezamagirea fata de "perpetuarea unui model extrem de pagubos in politica romaneasca".

"Iar jocul tradarii pe care il face in prezent Cristian Preda, are un pret. Domnul Preda a devenit acum o figura importanta in PDL si, sa asteptam primavara, caci nu cred ca se va opri aici. De ce face domnul Preda aceste lucruri si in folosul cui, cred ca va puteti raspunde singuri", spune el.

Intr-un post scriptum, Adrian Nastase precizeaza ca nu isi propune sa intre intr-o polemica cu eurodeputatul PDL: "Cristian Preda este doar un instrument docil sau, altfel spus, unul din actorii jocului regizat de Traian Basescu".