Liderul liberal Crin Antonescu spune ca o viitoare colaborare intre PNL si PSD depinde de modernizarea PSD, care nu a mai dus la capat "mult cantata reforma", si considera ca problema social-democratilor in acest sens o reprezinta "despartirea de Ion Iliescu". Invitat duminica seara intr-o emisiune la Antena 3, Antonescu a mai declarat ca sustine alegerile anticipate si ca romanii au nevoie de un Guvern nou.

  • "Eu sunt absolut de acord ca cel mai bine acum, daca s-ar putea, este sa avem alegeri anticipate, si la Presedintie si pentru Parlament, care sa ne dea o noua expresie de putere politica, in conformitate cu actuala optiune a electoratului - modificata mai spectaculos ca niciodata, in raport cu momentul alegerilor - si care sa ne dea sansa unui guvern nou. Asta ar fi solutia, numai ca in practica acest lucru este mult mai greu de realizat", a declarat Antonescu, la "Sinteza Zilei".
  • "E din ce in ce mai putin probabil sa guvernam impreuna intr-o asemenea situatie, pentru ca ne despart foarte multe (...) Ne desparte convingerea mea din ce in ce mai apasata ca PSD nu evolueaza in sensul acelei mult cantate reforme, in sensul de a fi un partid de stanga de tip european".
  • "In ceea ce priveste PSD, eu am avut intotdeauna rezerve, care nu sunt date neaparat de ideologie. PSD e deja un partid istoric care, oricat s-ar simti lezat domnul Ponta, provine din FSN si e legat de persoana fondatorului sau - Ion Iliescu - persoana care amesteca lucruri bune si lucruri rele - mai multe dupa parerea mea
  • "Problema PSD-ului este despartirea de Ion Iliescu (...) In 2005, Iliescu a pierdut alegerile in PSD, un fapt surprinzator, dar a fost semnul unei reforme. Reforma aia a esuat deoarece, dupa patru ani de la pierderea acelor alegeri, Mircea Geoana a mers alaturi de acesta pentru a-si depune candidatura la presedintie".
  • "Daca Ponta va actiona in sensul modernizarii acestui partid, atunci PSD va fi un partener autentic pentru noi (...) Nu vreau sa vad inca o data perioada 2000-2004, sub alt chip".

Antonescu a mai declarat ca liberalii vor vota o motiune de cenzura alaturi de PSD doar dupa ce se va discuta serios despre ce se va intampla in Romania dupa trecerea motiunii si cand social-democratii vor avea o alternativa la actuala guvernare.

  • "Nu vom vota o motiune de cenzura decat dupa ce am discutat ce se intampla a doua zi. Sa facem doar un exercitiu de a da jos Guvernul Boc? Doar pentru asta, nu intram. Daca facem o asemenea alternativa, acest lucru nu inseamna ca vom imparti niste ministere, ci ca vrem impunerea unor criterii de guvernare", a spus Antonescu.

Ponta: E anormal ca liberalii injura mai mult PSD decat pe Boc si Basescu

Presedintele PSD, Victor Ponta, a catalogat, luni, dupa BPN, drept "anormal" faptul ca liberalii ii "injura" mai mult pe social-democrati decat pe premierul Emil Boc sau pe seful statului, Traian Basescu, el precizand ca PSD nu va raspunde niciunor acuze venite din partea PNL, relateaza Mediafax. "Faptul ca liberalii mai mult ne injura pe noi decat pe Boc si Basescu e un lucru anormal, dar nu vreau sa il comentez", a spus Ponta.

El a aratat ca PNL va decide pentru sine cum se va pozitiona la motiunea de cenzura pe care PSD o va depune in toamna si a subliniat ca nu raspunde prin intermediul presei intrebarilor ridicate de liderul liberal Crin Antonescu privind perioada post-motiune si ce se va pune in locul actualului Guvern. "Nu raspund prin presa. Adversarul este PDL, Traian Basescu si Boc. Ce fac liberalii la motiunea de cezura este decizia lor. Noi avem acest drept constitutional de a depune motiunea de cenzura si il vom folosi", a spus Ponta.

El a aratat ca nu stie ce va face PNL in privinta motiunii de cenzura. "Nu stiu ce va face PNL. Toate eforturile noastre nu vor fi canalizate pentru o lupta cu PNL, nici macar sa raspundem la acuze, ci sunt in lupta cu PDL, Basescu si Boc. Daca liberalii vor veni alaturi de noi sau se vor duce in partea cealalta, e o intrebare pe care nu trebuie sa o adresati aici, la PSD, ci la PNL", a spus Ponta.

El nu a dorit sa comenteze nici afirmatia liderului PNL, Crin Antonescu, care considera ca PSD va fi un partener pentru PNL cand se va moderniza si ca problema PSD este despartirea de Iliescu.

"Nu comentez. Nu am inteles cum trebuie sa aratam noi ca sa ne placa. Pot sa-i dau si eu lui Antonescu o lista cu liberali. Sa nu cumva sa va ganditi la Fenechiu, Doamne fereste!", a spus Ponta, care a aratat ca "problemele nu se pun asa".

"Nu se pun problemele asa. Se pun simplu: PSD are propria optiune: noi vrem sa il dam jos pe Emil Boc. Daca PNL e alaturi de noi, sau de Basescu si PDL, e dreptul lor de a alege. Oricate acuze vor veni din partea PNL, noi nu raspundem", a mai spus Ponta.