Vicepresedintele Senatului Dan Voiculescu i-a transmis, miercuri, presedintelui Traian Basescu, prin intermediul unei scrisori deschise, ca este necesar sa refaca cererea de convocare a sesiunii extraordinare a Parlamentului si sa mentioneze si durata de desfasurare a acesteia, in conformitate cu prevederile regulamentului Camerei superioare a legislativului. Seful statului i-a raspuns, la randul sau printr-o scrisoare, ca solicitarea de convocare a sesiunii extraordinare in prima parte a lunii august se refera la perioada "1-15 august".

"Pentru a putea derula procedurile parlamentare prevazute de Regulamentul Senatului, este necesar sa refaceti cererea dumneavoastra si sa mentionati si durata de desfasurare a sesiunii extraordinare, in conformitate cu prevederile art. 81 alin.(2) din Regulamentul Senatului. Dupa ce solicitarea dumneavoastra va indeplini toate conditiile legale, Biroul Permanent al Senatului va dezbate si va decide calendarul si ordinea de zi a sesiunii extraordinare", i-a transmis Voiculescu lui Basescu prin intermediul scrisorii deschise, citata de Agerpres.

Voiculescu, care precizeaza ca are responsabilitatea de a asigura conducerea Senatului in perioada 19 iulie-7 august, Mircea Geoana aflandu-se intr-o vizita oficiala in SUA, spune ca a primit si a analizat "cu atentie" solicitarea privind convocarea unei sesiuni extraordinare a Senatului si propune ca pe ordinea de zi sa se afle si alte normative.

"Am primit si am analizat cu atentie solicitarea dumneavoastra privind convocarea unei sesiuni extraordinare a Senatului Romaniei. Consider ca ar fi oportun sa includem pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare, pe langa cele trei proiecte de lege pe care le propuneti, si anumite modificari legislative a caror dezbatere in Parlament este extrem de necesara pentru economia si societatea romaneasca: Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale", se mentioneaza in scrisoarea deschisa semnata de vicepresedintele Senatului.

Dan Voiculescu mai propune introducerea pe ordinea de zi a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 63/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, precum si pentru stabilirea unor masuri financiare, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 48/2010 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul sanatatii in vederea descentralizarii, modificarea Codului Fiscal in sensul reducerii la 5% a TVA la alimentele de baza si pentru constructiile noi, dar si instituirea cadrului legal necesar pentru acordarea de titluri de stat pentru bugetari, cu maturitate la 3-5 ani, proportional cu reducerile salariale suferite.

Presedintele Traian Basescu a transmis la randul sau, miercuri, o scrisoare vicepresedintelui Senatului, Dan Voiculescu, in care precizeaza ca in solicitarea de convocare a unei sesiuni extraordinare a precizat durata acesteia, asa cum prevede Regulamentul Senatului.

Totodata, in scrisoarea postata pe site-ul Administratiei Prezidentiale, seful statului ii sugereaza lui Dan Voiculescu sa solicite, la randul sau, convocarea unei sesiuni extraordinare in vederea dezbaterii proiectelor pe care le considera prioritare.

Scrisoarea presedintelui Basescu catre vicepresedintele Senatului, Dan Voiculescu:

Avand in vedere scrisoarea dumneavoastra nr. IV155/lm din 28 iulie 2010 prin care ne solicitati refacerea solicitarii noastre de convocare a Senatului Romaniei in sesiune extraordinara, in sensul mentionarii duratei de "desfasurare a sesiunii extraordinare, in conformitate cu art. 81 alin. (2) din Regulamentul Senatului" si completarea ordinii de zi a acestei sesiuni, va comunicam urmatoarele:

1. Prin adresa nr. 1918 din 21 iulie 2010, in temeiul art. 66 alin. (2) din Constitutia Romaniei, am solicitat intrunirea in sesiune extraordinara a Senatului Romaniei "in prima parte a lunii august". In mod firesc, prin aceasta formulare, am avut in vedere perioada 1-15 august 2010. Am inteles sa propunem aceasta formulare decenta, cu privire la durata sesiunii extraordinare, pentru a da posibilitatea Senatului Romaniei sa-si stabileasca programul de activitate in acest interval propus. Daca formularea "in prima parte a lunii august" va creeaza confuzii, mai mult sau mai putin formale, cu privire la intervalul in care urmeaza a se desfasura sesiunea extraordinara a Senatului Romaniei, va solicitam sa luati act ca intelegem ca aceasta sesiune extraordinara sa se desfasoare in perioada 1 august - 15 august 2010.

2. In ceea ce priveste ordinea de zi propusa pentru sesiunea extraordinara, aceasta ramane neschimbata in conformitate cu adresa noastra nr. 1918 din 21 iulie 2010, proiectele de lege propuse spre dezbatere fiind o necesitate pentru accelerarea actului de justitie, cerinta mentionata in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

3.Avand in vedere inalta functie pe care o detineti pana in data de 7 august 2010, va puteti adresa Biroului Permanent al Senatului Romaniei, pentru ca in conformitate cu art.81 alin.(1) din Regulamentul Senatului, sa convoace o alta sesiune extraordinara a Senatului care sa includa pe ordinea de zi proiectele legislative propuse prin scrisoarea dumneavoastra, proiecte "extrem de necesare pentru economia si societatea romaneasca", sens in care va uram succes.