Purtatorul de cuvant al PNL, Mihai Voicu, a declarat, luni, ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa-i retraga lui Laszlo Tokes Ordinul Steaua Romaniei, pentru ultimele declaratii privind Tinutul Secuiesc, decoratia fiindu-i acordata acestuia in decembrie 2009, relateaza Mediafax.

"Am constatat ca presedintele Romaniei l-a decorat, in decembrie 2009, pe domnul Laszlo Tokes cu Ordinul Steaua Romaniei. In opinia noastra, aceasta decoratie ar trebui retrasa", a declarat Mihai Voicu.

El a apreciat ca declaratiile lui Laszlo Tokes sunt "intr-un anumit crescendo, pentru ca ele nu sunt noi".

"Elementul de noutate este ca, pentru prima data, domnul Laszlo Tokes, care este demnitar al statului roman, este europarlamentar, instiga la iesiri in strada pentru actiuni care vin sa incalce Constitutia. Respingem astfel de atitudini, insa ne intrebam care este explicatia pentru lipsa de reactie a autoritatilor statului roman pentru astfel de declaratii. Nici presedintele, nici primul-ministru nu au avut o atitudine. Mai mult decat atat, l-am vazut pe domnul presedinte incadrat de Laszlo Tokes si de premierul Ungariei la o manifestatie a unei organizatii. In consecinta, sunt doua chestiuni care, in opinia noastra ar trebui facute", a declarat Voicu.

El a adaugat ca europarlamentarii PDL ar trebui sa-i retraga sprijinul lui Tokes in ceea ce priveste sustinerea pentru functia de vicepresedinte al PE.

Vicepresedintele Parlamentului European Tokes Laszlo a declarat, joi, la Universitatea de Vara "Tusvanyos", ca, daca o microregiune precum Kosovo si-a dobandit autonomia, acelasi lucru ar fi posibil si in Tinutul Secuiesc, iar, daca va fi nevoie, secuimea trebuie sa iasa in strada.

"Trebuie sa iesim in strada daca este nevoie. Daca trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar in acel moment nu veti mai fi la guvernare (UDMR - n.r.), pentru ca am manifesta impotriva voastra", a afirmat Tokes.

Vineri, Tokes a lansat o chemare catre toate comunitatile maghiare din Bazinul Carpatic sa continue lupta pentru obtinerea autonomiei. "Lansez o chemare catre comunitatile maghiare din Bazinul Carpatic sa revitalizam cooperarea organizatiilor care ne reprezinta interesele si sa mergem mai departe cu lupta noastra pentru obtinerea autonomiei", a spus Tokes.

Vicepresedintele PE a declarat, sambata, la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, ca nationalistii romani gresesc atunci cand cred ca maghiarii vor sa ia Ardealul romanilor, ei dorind ca, pe langa suveranitatea Romaniei, sa aiba dreptul de a-si gestiona singuri problemele.

"Si nationalistii romani gresesc atunci cand cred ca noi inca vrem sa luam Ardealul. Nici nu ne trece prin cap asa ceva. Sa discutam cu cartile pe masa (motto-ul taberei - n. r.) si va atentionez ca nu ne place sa jucam cu carti false. Ardealul isi imagineaza o independenta care ar putea fi similara in Muntenia si Oltenia, un regionalism asimetric, asa ne imaginam noi autonomia secuiasca. Pe langa suveranitatea Romaniei, vrem si noi sa avem dreptul sa ne gestionam singuri problemele", a spus Tokes.

Presedintele Traian Basescu l-a decorat, in decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler. Conferirea decoratiei a fost motivata, potrivit decretului semnat de seful statului, de implinirea a 20 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989, "in semn de mare apreciere a curajului si demnitatii de care a dat dovada, declansand, prin exemplu personal, revolta istorica a poporului roman impotriva dictaturii comuniste".