Presedintele de onoare al Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei (UNPR), Cristian Diaconescu, a cerut, sambata, grupului popular din Parlamentul European (PE) retragerea sprijinului politic pentru Laszlo Tokes, astfel incat acesta sa piarda functia de vicepresedinte al PE.

Liderul de onoare al UNPR sustine, de asemenea, ca europarlamentarii romani din grupul liberal si cel social-democrat ar trebui sa adopte pozitii in PE fata de declaratiile lui Laszlo Tokes.

"Intre continutul deciziei Curtii Internationale de Justitie (privind declararea independentei provinciei Kosovo - n.r.) si afirmatiile domnului Tokes nu exista absolut nicio legatura. Mi-as fi dorit ca un demnitar al Parlamentului European sa citeasca macar decizia Curtii. Conform acestei decizii, se vorbeste de legitimitatea juridica a unei declaratii de independenta, iar nu de segregare sau separatie etnica sau teritoriala in orice fel. Va rog ca, atunci cand faceti interpretari, sa cititi exact continutul decizii Curtii, pentru a evita greseli care pot fi considerate, asa cum e lesne de inteles in cazul domnului Tokes, fie prostii, fie rea-credinta", a declarat la Botosani Cristian Diaconescu, citat de Agerpres.

"De fapt, domnul Tokes nu este la primul derapaj de rationament din acest punct de vedere si a incercat de mai multe ori sa compromita intregul efort al romanilor si maghiarilor din Romania de a duce o viata armonioasa pe teritoriul acestei tari", a continuat Diaconescu.