PSD considera ca pozitia europarlamentarului Laszlo Tokes reprezinta "un atac la adresa statalitatii Romaniei, prin instigarea comunitatii maghiare la manifestari violente impotriva prevederilor Constitutiei Romaniei. Tokes devine o amenintare nu doar pentru Romania, dar si pentru Europa", arata social-democratii intr-un comunicat remis vineri. PSD solicita si "o pozitie oficiala din partea UDMR cu privire la afirmatiile europarlamentarului sustinut de Uniune", dar si din partea Guvernului si a presedintelui Romaniei.

  • "PSD considera ca un astfel de comportament si o astfel de pozitie trebuie respinse de orice partid si politician responsabil, din plan national si din plan european. Abordarea lui Laszlo Tokes este deopotriva antinationala si antieuropeana. La toamna, cand va reincepe sesiunea Parlamentului European, PSD va cere retragerea lui Laszlo Tokes din functiile pe care le detine si va initia, impreuna cu partenerii europeni, sa sanctioneze dur acest tip de comportament antieuropean", se arata in comunicat.
  • "PSD solicita Uniunii sa spuna public daca sustine abordarile separatise ale parlamentarului european. UDMR este o formatiune politica aflata in Guvernul Romaniei si trebuie sa se supuna legilor si Constitutiei Romaniei. In spiritul respectarii legilor si Constitutiei Romaniei, UDMR ar trebui sa se dezica de atitudinea instigatoare a lui Laszlo Tokes", adauga social-democratii.
  • In plus, social-democartii atrag atentia si asupra a ceea ce ei numesc "greseala inacceptabila facuta de PDL si Traian Basescu prin sustinerea lui Laszlo Tokes pentru functia de vicepresedinte al Parlamentului European. Dupa cum se observa, PDL a sustinut si a promovat un politician care trage cu toate armele in Constitutia Romaniei si in statul roman. Presedintele si Guvernul trebuie sa ia, cat mai degraba, pozitie fata de declaratiile facute de europarlamentarul Laszlo Tokes".