"Declaratia lui Laszlo Tokes este inacceptabila. Nu exista niciun fel de asemanare intre Kosovo si Tinutul Secuiesc. Nu este legitima o chemare in strada a secuilor. In niciun caz decizia de la Haga nu legitimeaza o revendicare a secuilor sau a oricarui grup etnic din Romania. Cine forteaza o astfel de compartie produce o grava confuzie", a declarat, vineri, europarlamentarul PDL Cristian Preda, pentru Mediafax. Declaratia lui Cristian Preda vine in replica la afirmatiile de joi ale vicepresedintelui Parlamentului European, Laszlo Tokes, care a pledat pentru autonomia Tinutului Secuiesc, imediat dupa anuntarea deciziei Curtii Internationale de Justitie in cazul Kosovo.

Cristian PredaFoto: AGERPRES

Intrebat cum comenteaza faptul ca PDL l-a sustinut pe Laszlo Tokes sa devina vicepresedinte al PE, Cristian Preda a afirmat ca, pe plan european, Laszlo Tokes este apreciat pentru rolul pe care acesta l-a avut in Revolutia din Romania si in caderea comunismului:

  • "PDL nu l-a sustinut pentru pozitia lui privind minoritatile, ci pentru acest rol al sau si pentru promisiunea de a participa la reconcilierea romano-maghiara. Printr-o asemenea declaratie, nu cred ca participa la o asemenea reconciliere. Dar nu putem face un delict din asta", a incheiat europarlamentarul democrat-liberal.
  • "Este evident ca nu subscriu afirmatiilor domnului Laszlo Tokes in legatura cu comparatia intre Kosovo si Transilvania sau Transilvania si Catalunia. Cred ca diferenta sare in ochi. Kosovo nu este Transilvania sau o parte din Transilvania", afirmase, anterior, Cristian Preda la Antena 3, potrivit Realitatea.net.

Aflat joi la Baile Tusnad, Laszlo Tokes a pledat pentru autonomia Tinutului Secuiesc si spus ca, daca va fi nevoie, maghiarii trebuie sa iasa in strada si sa adopte modelul catalan, potrivit Agerpres. Declaratiile liderului maghiar au venit la scurt timp dupa ce Curtea de Justitie de la Haga a decis ca proclamarea independentei provinciei Kosovo nu a incalcat dreptul international.

  • "Cred ca a face aceasta comparatie sau indemnul la iesirea in strada pentru a sustine o asemenea apropiere este un gest care nu poate fi acceptat", a sustinut, vineri, democrat-liberalul Cristian Preda.