Elena Udrea

Elena UdreaFoto: Agerpres

Elena Udrea

Foto: Agerpres

"Cand ministrul roman Elena Udrea a impartit pantofi cu toc femeilor sinistrate, le-a daruit de fapt ceva mai mult decat pantofi" - le-a oferit o promisiune de viitor mai bun, sustine jurnalista britanica Joan Smith, intr-un comentariu publicat in editia electronica a Independent on Sunday. Jurnalista noteaza ca, prin gestul sau, ministrul a dat dovada de "o intelege superioara a naturii umane".

"Pana saptamana trecuta nici macar nu auzisem vreodata de Elena Udrea, dar acum as vrea sa o imbratisez", isi incepe articolul Joan Smith, care explica apoi ca "doamna Udrea este ministrul Turismului in Romania, unde au avut loc inundatii masive, si a mers in localitatea afectata Saucesti cu 20 de tone de ajutoare... si cutii de pantofi cu toc".

"A adus de asemenea si ciocolata, lucru ce m-a facut s-o simpatizez si mai mult. Sper sa intalnesc pe cineva ca ea, daca voi fi vreodata afectata de un dezastru natural", afirma jurnalista.

Smith noteaza ca "fara indoiala, gestul doamnei Udrea a fost urmat de un val de critici", dar, in opinia sa, ministrul a aratat "o intelegere superioara a naturii umane".

"Cand se intampla lucruri ingrozitoare, oamenii isi pierd temporar perspectiva viitorului. O pereche frumoasa de pantofi nu aminteste numai de o alta lume, ci este o promisiune ca va veni un moment cand vei apartine din nou acelei lumi", explica ea.

Joan Smith descrie apoi o fotografie in care era surprinsa o familie din Haiti, la cateva saptamani dupa puternicul cutremur, traind in conditii precare, intr-un adapost improvizat, dar impreuna cu o pisica.

"Ati putea spune ca aceasta familie are destule probleme si fara sa aiba grija de un animal, dar eu cred ca astfel de impulsuri arata ceea ce este mai bun in fiinta umana. Suntem creaturi cu imaginatie - ceea ce cadoul doamnei Udrea a intentionat sa stimuleze - si cu nevoia de a ne conecta la alte entitati vii, umane sau de alta natura", argumenteaza jurnalista in comentariu sau, intitulat "Tocurile inalte arata umanitatea care lipseste valului islamic".

Smith amininteste, astfel, de problema purtarii in public a valului islamic integral (burqa), dezbatuta in mai multe tari europene. "Problema principala cu valul islamic nu este ca e non-occidental; obiectia cea mai mare este ca acesta este inuman, indiferent in ce parte a lumii este purtat", sustine jurnalista.

"Nu este nimic nou in conflictul dintre puritanism si dorinta de a celebra corpul uman - acesta se regaseste pe tot parcursul istoriei - dar in cazul valului islamic integral ar trebui sa ne fie clar ca motivatia de a-l purta este aproape in intregime politica (...) este atat de irationala, incat nici nu merita sa legiferezi impotriva acesteia", afirma ea.

"Sincer, as prefera sa traiesc intr-o tara moderna, unde victimelor inundatiilor li se ofera pantofi cu toc, decat intr-o tara in care se vrea ca acestea sa se ascunda sub valuri negre. In lupta epocala dintre burqa si tocurile inalte, sunt categoric de partea pantofilor", conchide jurnalista.

Potrivit blogului sau, www.politicalblonde.com, Joan Smith este scriitoare, eseista si publicista, militanta pentru drepturile omului, dar si o "pasionata colectionara de pantofi".

Sursa: The Independent via Mediafax