Premierul Emil Boc a declarat, vineri seara, ca majoarea TVA de la 19 la 24 la suta nu a fost bucurie pentru nimeni, transmite Agerpres. Boc a afirmat ca au existat doua scenarii, insa s-a mers pe aceasta varianta in urma deciziei Curtii Constitutionale. Declaratia sefului Guvernului a fost facuta dupa ce presedintele Traian Basescu a afirmat joi seara, la TVR1, ca Boc ar fi putut sa-si asume, in calitate de premier, impozitarea pensiilor in locul majorarii TVA, prin ordonanta de urgenta.

Iata declaratiile lui Emil Boc:

  • Nu a fost o bucurie nici pentru mine si cred ca pentru niciun roman faptul ca am fost nevoiti sa majoram TVA-ul, dar in acel moment nu aveam din nefericire la dispozitie o alta alternativa imediata, legala si politica decat aceasta pe care am luat-o".
  • Inca de la inceput au fost doua scenarii. Scenariul pe care am dorit initial sa-l punem in practica si anume acela al reducerii cu 25 la suta a salariilor, dar si concomitent cresterea TVA-ului la 24 la suta si majorarea cotei unice la 20. Romania a preferat o alta varianta care s-a bazat pe o solutie de reducere a cheltuielilor salariale si sociale, fara niciun fel de crestere de taxe, solutia care nu a fost acceptata de Curtea Constitutionala. In acele conditii nu am avut alta alternativa legala si politica decat de a recurge la alternativa majorarii TVA.


Basescu: Boc putea sa impoziteze pensiile, nu sa creasca TVA-ul

Presedintele Traian Basescu a afirmat joi seara, la TVR1, ca Emil Boc ar fi putut sa-si asume, in calitate de premier, impozitarea pensiilor in locul majorarii TVA, prin ordonanta de urgenta.

"Poate ca Emil Boc putea sa-si asume ca sef al Guvernului alta solutie, introducerea impozitarii pensiilor, putea sa o faca prin ordonanta de urgenta", a spus seful statului, intrebat care sunt solutiile pentru relansarea economiei Romaniei.

El a precizat ca decizia de majorare a TVA a apartinut coalitiei de guvernare si a fost asumata inclusiv de liderii PSD. In acel moment, spune Basescu, premierul a incercat "o discutie": "Emil Boc a incercat o discutie, stiind ca solutia era reducerea de cheltuieli, si nu cresterea TVA".

Presedintele a reafirmat ca era de preferat o reducere temporara a pensiilor in locul majorarii TVA, inclusiv pentru pensionari: "Era mult mai buna pentru pensionari o reducere temporara a pensiilor, interval in care Ministerul Muncii ar fi pieptanat tot sistemul social si ar fi eliminat abuzurile. Cred ca solutia aceasta e mai rea pentru pensionari. Ea e groaznic de nedreapta pentru cei din sistemul bugetar, unde veniturile s-au redus deja cu 25%", a argumentat el.