Presedintele Traian Basescu a trimis vineri Parlamentului o cerere de reexaminare asupra legii privind prelungirea pana la finele lui 2010 a termenului de acordare a contravalorii in lei a trusoului pentru nou-nascuti.

Este vorba despre Legea privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 5/2010 pentru modificarea art. III alin.(1) din Ordonanta Guvernului nr. 3/2007 privind unele masuri financiar-fiscale din domeniul protectiei sociale, informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Va redam integral textul cererii:

"In temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constitutia Romaniei, republicata, formulez urmatoarea CERERE DE REEXAMINARE asupra Legii privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 5/2010 pentru modificarea art. III alin.(1) din Ordonanta Guvernului nr. 3/2007 privind unele masuri financiar-fiscale din domeniul protectiei sociale Motivele cererii sunt urmatoarele:

1. Actul normativ trimis spre promulgare, prevede aprobarea Ordonantei Guvernului nr.5/2010 referitoare la prelungirea termenului de acordare a contravalorii in lei a trusoului, pana la sfarsitul anului 2010, astfel incat dreptul conferit de lege, sa fie acordat si copiilor nascuti dupa data de 31 decembrie 2009.

2. In conditiile in care ordonanta Guvernului a fost abrogata in mod expres de art. 15 alin.(1) lit. h) din Legea nr.118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, publicata in Monitorul Oficial nr. 441 din 30 iunie 2010, prezentul act normativ a ramas fara obiect.

Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii trimise spre promulgare, tinand cont de motivele invocate, in sensul adoptarii unei legi de respingere a Ordonantei nr. 5/2010".

Guvernul a anuntat in luna mai ca va abroga legile care permit acordarea de trusouri pentru nou-nascuti si alocarea unui sprijin familial la constituirea familiei.