Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a fost citat si ar putea fi audiat, joia viitoare, de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), in legatura cu o declaratie facuta in luna februarie si considerata discriminatorie de mai multe ONG-uri care l-au reclamat forului.

"L-am citat pe domnul Baconschi pentru a-l audia, saptamana viitoare, in legatura cu afirmatia aceea despre infractionalitatea romilor, acea faimoasa declaratie continand cuvantul `fiziologic`", a declarat, joi, pentru Mediafax, presedintele CNCD, Csaba Ferenc Asztalos.

Acesta a precizat ca audierea ministrului Baconschi dupa un interval destul de lung se datoreaza intarzierii cu care Parlamentul a transat problema noii componente a forului.

Potrivit procedurii, chiar daca a fost citat, Baconschi poate evita sa compara in fata plenului CNCD, existand varianta de a fi reprezentat de un avocat sau de un jurist al institutiei pe care o conduce.

Mai multe zeci de organizatii non-guvernamentale au cerut demisia sau demiterea ministrului de Externe, Teodor Baconschi, reprezentantii acestora declarandu-se nemultumiti de un fragment dintr-un discurs al demnitarului pe care il considera "rasist" si in legatura cu care l-au reclamat la CNCD.

ONG-urile au fost nemultumite de o declaratie facuta de Teodor Baconschi in timpul intrevederii cu secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, in 11 februarie 2010, dar si de un comunicat de presa al Guvernului, din aceeasi zi, menit sa informeze despre temele discutiei dintre Emil Boc si Lellouche.

"Vorbind despre comunitatea romana din Franta, ministrul Baconschi afirma, conform declaratiei de presa de pe site-ul MAE: `Avem niste probleme fiziologice, naturale, de infractionalitate in sanul unora dintre comunitatile romanesti, in special in randul comunitatilor cetatenilor romani de etnie roma.` Ministrul asociaza in mod direct infractionalitatea cu etnia. Mai mult decat atat, intr-o maniera de maxima gravitate, da o explicatie biologica asocierii in infractionalitate, explicatie caracteristica Germaniei naziste in motivarea Holocaustului", scriau intr-un comunicat din februarie reprezentantii celor cateva zeci de organizatii militante pentru drepturile omului care au sesizat problema.

In opinia reprezentantilor acestora, Baconschi "nu este la curent cu faptul ca asocierea infractionalitatii cu etnia, acel `racial profiling`, nu este nici in spiritul, nici in litera legii europene a secolului XXI pe care o invoca, dimpotriva".

Reprezentantii ONG-urilor mai sustineau ca asocierea etniei cu infractionalitatea "lezeaza dreptul romilor la demnitate" si incalca normele romanesti, europene si internationale in materia drepturilor omului.