UPDATE - Presedintele Traian Basescu a declarat marti, la Saucesti, dupa o sedinta scurta care a avut loc la Primarie, ca s-a discutat despre problema canalizarii si ca a cerut ca pana joi sa fie date avizele necesare, astfel incat constructorul sa poata incepe, vineri, lucrarile, transmite Mediafax.

Presedintele a spus ca a invitat, la discutia de la Primarie, Directia Apelor, Agentia de Mediu si reprezentantii Drumurilor Nationale de la Iasi si s-a discutat despre problema canalizarii la Saucesti.

"Rugamintea mea a fost ca pana joi la aceeasi ora sa fie date avizele, deci in 48 de ore", a spus Basescu.

El a precizat ca acestea vor fi date, firma constructoare, deja selectata, a promis ca incepe, vineri, lucrarile.

Intrebat ce va face in cazul in care nu vor fi emise avizele necesare, presedintele a replicat: "O sa mai vin o data", relateaza Agerpres. Totodata, Traian Basescu a solicitat ca orice tergiversare sa-i fie semnalata direct.

Presedintele a anuntat ca in sedinta de Guvern de miercuri ar urma sa se aprobe bugetul de finantare a unui dig de aparare de circa 18 kilometri pentru protejarea localitatilor Siret, Serbesti, Schineni si Saucesti de posibile viitoare inundatii.

Trei comisii formate din reprezentanti ai ISU, ai Consiliului Judetean, ai Politiei si Inspectoratului de Stat in Constructii au inceput, luni, evaluarea pagubelor produse de inundatiile din ultimele zile in localitatea bacauana Saucesti, unde au fost afectate de ape peste 470 de case si gospodarii, in timp ce localnicii s-au intors la casele lor. In comuna Saucesti apele Siretului s-au revarsat in 2005, 2008 si 2010.

Galati: Traian Basescu, intrebat despre posibilitatea spargerii digului la Cotu Pisicii: Fereasca Dumnezeu sa se ajunga la asta

Presedintele Traian Basescu a afirmat, marti, ca realizarea digului de aparare a municipiului Galati era singura solutie pentru a salva orasul de ape. Seful statului a vizitat marti faleza din Galati, unde se construieste digul, si a stat de vorba cu cei care lucreaza la constructia acestuia, relateaza Agerpres.

Intrebat de jurnalisti daca se va sparge digul de la Cotu Pisicii, pentru a proteja orasul Galati, presedintele a raspuns: "Fereasca Dumnezeu sa se ajunga la asta. Sunt un optimist".

"Fac ce face orice om de formatie tehnica. Adun debitul Prutului cu debitul Dunarii si cu debitul actual al Siretului si nu-mi iese inundatie", a explicat el sursa optimismului.

content channel

"Deci pe data de 10, mai mult de acest maxim nu poate fi, de 695. Este cea mai proasta situatie in care ne-am putea afla. Ori pentru aceasta situatie Galatiul este pregatit, si atunci cred ca putem privi cu speranta la ziua de maine, chiar daca, repet, daca s-ar intampla o reversare la ce se intampla acum pe Siret, scaderea debitelor, dar am luat si varianta cea mai proasta ca ar creste din nou debitele pe Siret ca urmare a ploilor. Eu cred ca puteti fi linistiti toti, nu numai galatenii ci si romanii pentru ca inundarea Galatiului ar fi o rusine pentru noi toti, un semn al neputintei autoritatilor, ori acest lucru nu trebuie sa se intample", a mai declarat Basescu la Galati, potrivit Agerpres.

Digul de aparare a municipiului Galati, care se intinde pe o lungime de patru kilometri si jumatate, este aproape finalizat, la realizarea acestuia utilizandu-se pana acum peste 250.000 de saci cu nisip, care sustin hidrobarajul, a anuntat, marti, purtatorul de cuvant al Prefecturii Galati, Petrica Patilea Crangan.

Se fac in continuare lucrari de suprainaltare si consolidare, in functie de cotele de nivel, si se realizeaza un stoc de saci care sa poata fi utilizati in zonele cu infiltratii. De asemenea, se vor instala motopompe, care ca poata fi utilizate in caz de necesitate pentru evacuarea apei din incinte.

Un numar de 150 de specialisti de la Sistemele de Gospodarire a Apelor Galati, Arges, Mures, Vaslui, Botosani, Bihor monitorizeaza lucrarile realizate de cei peste 1.400 de pompieri, jandarmi, militari si voluntari.

In cursul acestei zile, vor sosi la Galati si echipamentele trimise de Belgia si Austria pentru a sprijini eforturile de reducere a efectelor inundatiilor. Este vorba despre cinci generatoare electrice, 11 motopompe cu furtunuri, o instalatie de purificare a apei si 5.000 de recipienti, din Belgia, zece motopompe si trei generatoare electrice din Austria.