Secretarii de stat si consilierii care au salariu peste plafonul stabilit de lege vor fi demisi, iar la companiile de stat vor fi plafonate salariile de peste un anumit nivel, care urmeaza sa fie stabilit, a anuntat, joi, premierul Emil Boc. In plus, Executivul a adoptat o ordonanta de urgenta care prevede reducerea cu 20% a cheltuielilor cu bunuri si servicii la toate institutiile si autoritatile publice, pana la sfarsitul acestui an, si o alta ordonanta, care imprumuta autoritatile locale cu 360 de milioane de europentru achitarea restantelor catre agentii economici care au, la randul lor, datorii la buget.

Declaratiile primului ministru:

  • Am continuat punerea in aplicare a ceea ce am promis: acordarea de sprijin firmelor care au datorii la stat si aplicarea unor masuri de reducere a cheltuielilor bugetare.
  • Guvernul a adoptat o OUG prin care imprumuta autoritatile locale cu 360 de milioane de euro in vederea achitarii obligatiilor restante catre diversi agenti economici care au efectuat lucrari pentru autoritatile locale, firme care, la randul lor, isi vor plati datoriile la bugetul de stat. 
  • Dorim sa iesim dintr-un cerc vicios prin care statul are datorii la firme, iar firmele au datorii la stat si vor fi eliminate unele blocaje din economie. Prin acest imprumut se va putea elimina o parte din aceste datorii.
  • Restrangerea cheltuielilor bugetare: Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta privind unele masuri de reducere. Se reduc cu 20% cheltuielile cu bunuri si servicii la institutiile publice. Inseamna ca pe trimestrele 3 si 4 toate institutiile vor trebui sa reduca cu 20% cheltuielile. Este vorba de cheltuieli de carburanti, telefon, achizitii de mobilier. Fac exceptie de la aceasta regula cheltuielile pentru plata serviciilor medicale.
  • Am introdus si normative privind consumul lunar de carburant - carburant pe care il consuma statul cu masinile din dotare. Pana la sfarsitul anului ne propunem sa reducem cu 50% cantitatea de carburanti.
  • As vrea sa fac o mentiune. In acest moment exista un vid legislativ cu privire la aceste normative care vizeaza consumul la autoritatile locale. Unele autoritati si-au impus normative proprii. Unele au consum nelimitat, iar unele au consum limitat. Trebuie sa se standardizeze reglementarea cu privire la consumul la autoritatile locale. Am luat aceasta decizie de a impune norme pentru consumul lunar de carburanti.
  • Mai vreau sa fac o lamurire cu privire la veniturile celor care sunt in CA si AGA. Nu vor mai exista salarii ale secretarilor de stat sau consilierilor ministrilor peste nivelul stabilit de lege. Spun asta pentru ca aceste indemnizatii nu sunt stabilite decat de actionarul majoritar. Noi nu putem interveni sa stabilim cuantumul. De aceea, toti secretarii de stat si consilierii care reprezinta statul doneaza in mod obligatoriu, sub rezerva pierderii functiei, la Fondul de Solidaritate. Nu putem sa o impunem printr-o lege pentru ca acolo decizia este luata de partea privata.
  • La companiile de stat vor fi plafonate salariile mari de peste un anumit nivel. Cand il vom stabili, il vom preciza.
  • Pana acum, Guvernul condus de mine a redus cu 36 de mii de posturi personalul bugetar, iar numarul final de posturi reduse va fi decis in urma analizelor pe care le efectuam acum.
  • Legea privind reducerea salariilor si a pensiilor se va aplica din momentul in care va fi publicata in Monitorul Oficial.

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile primului ministru.