Augustin Zegrean a fost ales, joi la pranz, presedintele Curtii Constitutionale, anunta Agerpres. Mandatul fostului presedinte, Ion Vida, a expirat acum 10 zile. Augustin Zegrean a fost nominalizat in 2007 pentru functia de judecator al Curtii de presedintele Traian Basescu, pentru un mandat de 9 ani.

Foto:

Augustin Zegrean a fost ales cu 5 voturi "pentru" si 3 "impotriva", iar un buletin de vot a fost anulat, informeaza un comunicat al CCR, remis HotNews.ro.

  • Cine este Augustin Zegrean

Augustin Zegrean s-a nascut la 29 martie 1954, in localitatea Sanmartin din judetul Cluj, este casatorit si are un fiu.

Este absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (1980). A fost consilier juridic in perioada 1980 - 1988, iar din 1988 a devenit avocat in Baroul Bistrita - Nasaud, specializat in drept civil si comercial, preocupari in domeniul privatizarii societatilor comerciale si in insolventa (pana in 2007).

Intre 1990 si 1992, a fost senator FSN. Augustin Zegrean a revenit in Parlamentul Romaniei 12 ani mai tarziu, in 2004, ca deputat PDL (pana in 2007).

Tot in anul 2007, Augustin Zegrean a fost arbitru al Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrii a Romaniei, pentru ca ulterior sa fie propus de Traian Basescu pentru functia de judecator al Curtii Constitutionale.

  • Numirea noilor judecatori ai CCR, intarziata de jocurile politice

Curtea Constitutionala si-a ales joi noul presedinte, dupa ce locurile de judecatori ramase vacante acum 10 zile au fost ocupate. Luni, Senatul a avizat numirea Iuliei Antoanella Motoc (propunerea PDL) ca judecator al CCR, iar Camera Deputatilor a avizat numirea lui Stefan Minea (sustinut tot de PDL) pentru un alt fotoliu de judecator al CCR.

Petre Lazaroiu (propunerea Administratiei Prezidentiale) a depus juramantul saptamana trecuta. El mai fusese numit judecator al CCR, tot de presedintele Traian Basescu, in 2008, pentru un mandat care a expirat in acest an, intrucat el a preluat mandatul ramas vacant in urma decesului lui Petre Ninosu.

Mandatele a trei judecatori ai Curtii Constitutionale - Ioan Vida (fostul presedinte al CCR), Nicolae Cochinescu si Petre Lazaroiu - au expirat pe 7 iunie, insa procedura de inlocuire a acestora a intarziat din cauza jocurilor politice.