Legea Agentiei Nationala de Integritate este programata spre dezbatere in comisia juridica din Camera Deputatilor, miercuri dimineata, dupa ce presedintele Traian Basescu a intors legea, la inceputul lunii, pentru reexaminare. Una din variantele institutionale luate in discutie in ceea ce priveste completarea legii este modificarea declaratiei de interese in sensul introducerii unor noi categorii de persoane care trebuie sa-si declare interesele, si anume sotul/sotia si rudele de gradul 1, parintii, respectiv copiii celor vizati de lege, daca incheie contracte pe bani publici. De asemenea, potrivit propunerii, ar trebui trecute in declaratia de interese, intre altele, ONG-urile, fundatiile si asociatiile din care cei de mai sus fac parte.

Astfel, ANEXA 2 Formularul DECLARATIE DE INTERESE ar urma sa se modifice prin introducerea urmatoarei rubrici:

  • Contracte, inclusiv cele de asistenta juridica,consultanta si civile obtinute sau aflate in derulare in timpul exercitarii functiilor , mandatelor sau demnitatilor publice finantate de la bugetul de stat ,local si din fonduri europene sau incheiate cu societatii comerciale cu capital de stat sau unde statul este actionar majoritar/minoritar.

Aceasta rubrica ar urma sa cuprinda urmatoarele rubrici: beneficiarul de contract, institutia contractanta, procedura prin care a fost incredintat contractul, tipul contractului, data incheierii contractului, durata si valoarea totala a contractului.

Legea veche a dovedit ca are scapari in ce priveste declararea intereselor. Astfel, daca un ministru, un parlamentar sau un primar isi trece averile pe numele copiilor sau pe numele parintilor, cum s-a dovedit in numeroase cazuri ca se intampla, ei nu mai sunt obligati sa-si declare interesele.

  • Vezi aici motivele pentru care presedintele Traian Basescu a intors spre reexaminare legea ANI, adoptata in Parlament in 12 mai. In motivatia presedintelui se arata, la punctul 7: In actualul context al existentei numeroaselor cazuri de implicare a unor persoane, direct sau indirect, in derularea unor contracte cu bani publici, in perioada exercitarii functiilor sau demnitatilor publice, consideram oportun, pentru asigurarea transparentei, introducerea unei rubrici in care titularul sa declare daca el, sotul, copiii majori sau parintii sai ori ai sotului, au derulat sau deruleaza, direct sau prin intermediul vreunei societati comerciale la care sunt asociati ori actionari, contracte finantate din bani publici.