Presedintele Romaniei, Traian Basescu, va participa joi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de vara. Principalele obiective ale reuniunii vizeaza: adoptarea strategiei UE 2020 pentru ocupare si crestere economica, consolidarea guvernarii economice a Uniunii Europene, adoptarea pozitiei Uniunii pentru summit-ul G-20 de la Toronto (26-27 iunie 2010) si analiza impactului trecerii la o tinta UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera mai mare de 20%, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

In opinia Romaniei, Strategia UE 2020 este un instrument esential pentru relansarea durabila a economiei UE si constituie un cadru adecvat pentru adoptarea reformelor structurale necesare pentru statele membre. In acest context, liderii europeni vor evalua progresele inregistrate in fixarea tintelor nationale si eforturile intreprinse pentru inlaturarea blocajelor care limiteaza cresterea economica.

Sefii de stat si de guvern vor trece, de asemenea, in revista stadiul discutiilor privind masurile de consolidare a coordonarii politicilor economice ale statelor membre UE, pe baza Comunicarii Comisiei Europene din 12 mai a.c. si a activitatii grupului de lucru operativ prezidat de presedintele Herman Van Rompuy.

Alte puncte de pe agenda Consiliului includ: decizia de aderare a Estoniei la spatiul euro, demararea de catre Islanda a negocierilor de aderare la UE, pregatirea pozitiei Uniunii Europene pentru participarea la summit-ul ONU privind Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului.

De asemenea, presedintele Traian Basescu va participa miercuri, 16 iunie, la lucrarile summit-ului Partidului Popular European, mai informeaza Presedintia.