Presedintele Senatului, Mircea Geoana, considera ca cererea presedintelui Basescu pentru devansarea dezbaterii motiunii este inutila, data discutarii in plen a demersului PSD fiind deja stabilita, transmite Mediafax.

El a spus ca presedintele nu are nicio prerogativa in a face recomandari Parlamentului vizavi de datele la care se dezbat motiuni de cenzura, iar decizia privind programarea calendarului legat de motiunea de cenzura a fost luata in unanimitate in Birourile Permanente ale Parlamentului.

Geoana a mentionat ca in cazul motiunilor de cenzura din anii trecuti, a existat, de fiecare data, cate o saptamana intre lecturarea si dezbaterea si votarea acestor documente.

Mircea Toader: PDL este dispus sa dezbata motiunea sambata, 12 iunie

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat joi la Parlament ca democrat-liberalii sunt dispusi sa dezbata motiunea de cenzura a PSD si sambata, 12 iunie.

"Grupul PDL solicita convocarea Birourilor Permanente reunite pentru a stabili cu exactitate data cand trebuie dezbatuta motiunea, avand in vedere comunicarea presedintelui Romaniei. Noi suntem dispusi ca dezbaterea motiunii sa se faca cat mai devreme, inclusiv sambata. Din punctul nostru de vedere, putea fi si a doua zi", a spus Toader, citat de Agerpres.

El a apreciat ca, dupa o interpretare, termenul corect pentru votul motiunii ar trebui sa fie sambata.

Liderul deputatilor PDL le-a spus jurnalistilor ca, daca exista o solicitare pe acest subiect de la oricine, conducerea Parlamentului trebuia sa se autosesizeze, subliniind ca democrat-liberalii nu s-au autosesizat deoarece nu au fost luate in calcul deciziile CCR.

El a aratat ca se asteapta un raspuns de la presedintele Senatului, Mircea Geoana, cu privire la convocarea conducerii Parlamentului.

Mihai Voicu (PNL): Basescu n-are nicio treaba cu programul Parlamentului, termenul dezbaterii motiunii e corect

Purtatorul de cuvant al PNL, Mihai Voicu, a declarat, joi, pentru Mediafax, ca presedintele Traian Basescu "nu are nicio treaba cu programul" de lucru al Parlamentului, precizand ca termenul dezbaterii motiunii de cenzura, marti, este unul corect din punct de vedere regulamentar si constitutional.

"N-are treaba Basescu cu programul Parlamentului. Decizia a fost luata in unanimitate de voturi in Birourile Permanente reunite, inclusiv cu voturile reprezentantilor PDL in cele doua birouri. Termenul de marti este foarte corect, atat din punct de vedere regulamentar, cat si din punct de vedere constitutional", a sustinut Mihai Voicu.

Liberalul, care detine si functia de secretar al Camerei, a subliniat ca la motiunea de cenzura, potrivit "codului de procedura civila, nu se numara ziua depunerii si ziua dezbaterii si se scad zilele nelucratoare".

"Textul constitutional spune ca motiunea se dezbate dupa trei zile de la citire, nu la trei zile sau in termen de trei zile. Deci poate fi dezbatuta si dupa 385 de zile", a spus liberalul.

In plus, deputatul PNL a precizat ca liberalii nu vor participa la o eventuala sedinta a Birourilor Permanente reunite, in opinia lor decizia pentru dezbaterea motiunii fiind luata deja.

Pambuccian: In ultimii ani nu a existat un precedent, dar nu e exclus ca procedura folosita de presedinte sa fie normala

Liderul deputatilor minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a declarat joi ca in ultimii 14 ani nu a existat un precedent cu privire la o sesizare a presedintelui in ceea ce priveste dezbaterea unei motiuni de cenzura, dar nu exclude ca aceasta sa fie una normala.

"Nu stiu daca este procedural normal sau nu (n.r. sesizarea Parlamentului de catre presedintele Traian Basescu). Pana acum in 14 ani de cand sunt in Parlament, nu s-a mai intamplat asa ceva, dar asta nu inseamna ca nu e o chestiune de procedura posibila, normala", a declarat, pentru Agerpres, Varujan Pambuccian.