Cabinetul Boc isi asuma raspunderea, luni dupa-amiaza, incepand cu ora 16.00, in fata Parlamentului pe legile privind masurile de austeritate. Luni dimineata, membrii Executivului se reunesc pentru a discuta despre amendamentele care au fost aduse de senatori si deputati la cele doua proiecte de lege care prevad, printre altele, reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15%.

Duminica seara, a avut loc o intalnire informala de aproximativ trei ore, intre presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si grupurile parlamentare ale PDL.

Surse democrat-liberale au declarat pentru Hotnews.ro ca presedintele Traian Basescu le-a spus parlamentarilor PDL prezenti la intalnirea de la Snagov, ca premierul Boc a "fost sabotat de propriul Cabinet" si ca PDL "este in pericol de pesedizare". Seful statului a fost foarte transant dandu-le parlamentarilor un ultimatum: sustin guvernul sau merg in opozitie.

Potrivit prevederilor constitutionale, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

Legea fundamentala mai stabileste ca Executivul va fi considerat demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votata de majoritatea senatorilor si deputatilor, respectiv de un numar de 236 de parlamentari. Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor.

PSD a anuntat ca va depune, in termen de trei zile, doua motiuni de cenzura impotriva Guvernului Boc, iar PNL a precizat ca vor vota orice motiune indreptata impotriva Executivului.