Aurelian Pavelescu a preluat functia de presedinte al PNTCD dupa ce Marian Milut a demisionat de la conducerea partidului, dar si din formatiunea taranista, iar CNC a decis sa imputerniceasca Biroul National de Conducere pentru organizarea unui congres de reconciliere si unificare a fortelor PNTCD.

"Sambata, 22 mai 2010, domnul Marian Petre MILUT si-a prezentat demisia din functia de Presedinte al Partidului National Taranesc Crestin Democrat si din calitatea de membru PNTCD, in fata Comitetului National de Conducere (CNC) al partidului. Comitetul National de Conducere a luat act de demisie", se arata intr-un comunicat citat de Mediafax.

Potrivit Statutului PNTCD, calitatea de presedinte al PNTCD a fost preluata de Aurelian Pavelescu, care a indeplinit functia de prim-vicepresedinte al PNTCD.

"Comitetul National de Conducere al PNTCD a dat un vot de incredere domnului Aurelian Pavelescu pentru functia de presedinte al PNTCD, in unanimitate. Comitetul National de Conducere a hotarat imputernicirea Biroului National de Conducere pentru organizarea unui Congres al partidului in scopul reconcilierii si unificarii fortelor PNTCD, pana in luna septembrie 2010", mentioneaza comunicatul.

Marian Milut a demisionat de la sefia PNTCD printr-o scrisoare prezentata, sambata, Consiliului National de Conducere, in care spune ca eforturile sale ar fi dat rezultate mai bune daca nu ar fi fost opozitia acerba a celor depasiti politic de realitate si ca invidia e dusmanul redresarii partidului.

Liderul taranist Radu Sarbu a apreciat ca Marian Milut a demisionat dintr-o functie din care fusese oricum inlocuit in 2008 in urma unui congres al partidului si spune ca se vor intreprinde demersuri pentru reconcilierea celor doua aripi ale partidului.

Presedintele PNTCD Timis, Gheorghe Ciuhandu, a declarat ca demisia lui Marian Milut "era de asteptat" deoarece acesta nu mai avea niciun fel de sustinere in partid si a spus ca spera ca acest moment sa reprezinte o revenire la un PNTCD unit.

Fostul lider taranist Ion Diaconescu a declarat, sambata, pentru MEDIAFAX, ca demisia lui Marian Milut de la conducerea PNTCD usureaza calea catre unificarea celor doua ramuri ale partidului.

In 24 august 2008, Congresul Extraordinar al PNTCD l-a ales pe Radu Sarbu in functia de presedinte, acesta fiind reconfirmat in functie in 27 septembrie 2009. Congresul a fost contestat de Marian Milut, care a convocat si el o reuniune similara, pentru a fi reconfirmat in functie.

In urma cu o luna, Marian Petre Milut afirma ca "aripa disidenta" Radu Sarbu - Gheorghe Ciuhandu este cercetata la Parchet pentru presupuse falsuri, cum ar fi o semnatura a Doinei Cornea, pentru convocarea unui Congres. La randul sau, Sarbu a declara ca, intre aripa condusa de el si cea condusa de Marian Milut exista opt procese pe rol, din care doar in unul a fost data o solutie, aceasta fiind in favoarea sa. El sustinea ca, din acest motiv, Marian Milut a propus ca solutie de compromis "sa se gaseasca" un nou presedinte al partidului, altul decat cei doi, iar prima optiune ar fi Gheorghe Ciuhandu.