O parte din parlamentarii PDL a refuzat marti sa voteze propunerea Guvernului la legea educatiei privind predarea geografiei si istoriei in limba maghiara. Democrat liberalii din Ardeal au boicotat sedinta de plen cerand pauza de consultari de doua ori pentru a nu vota amendamentul Guvernului. In final, sedinta a fost suspendata pana miercuri dimineata.

Initial, in Comisia de invatamant proiectul legii educatiei a fost amendat astfel incat geografia si istoria sa fie predate obligatoriu in limba romana si nu in cea materna, cum dorea Guvernul. Executivul s-a angajat in fata partenerilor de guvernare UDMR ca sa introduca in legea educatiei predarea istoriei si geografiei in limba materna.

Dezbaterea in plen a amendamentului a durat mai bine de ora, dupa ce ministrul Educatiei a anuntat ca Executivul isi mentine pozitia ca cele doua materii sa fie predate in limba materna.

Daniel Funeriu, ministrul Educatiei: "In articolul 37 aliniatul 1 se prevedea ca in cadrul invatamantului preuniversitar cu predare in limba minoritatilor nationale toate disciplinele se studiaza in limba materna, cu exceptia limbii si literaturii romane. Guvernul sustine in continuare aceasta varianta. Interesul tuturor este acela ca elevii care invata in limba minoritatilor sa aiba cea mai mare oportunitate de a invata istoria si geografia, credem ca cel mai bun instrument este acela de a preda in limba materna".

Social democratii si liberalii au acuzat Guvernul ca "de dragul ciolanului a renuntat la interesul national". Deputatii PDL au denuntat "demagogia opozitiei" anuntand ca totusi sunt de acord cu decizia comisiei de invatamant.

Adrian Solomon, deputat PSD: "Il rog pe domnul ministru sa lase interesele conjuncturale, politice. Nu cred ca un elev in aceasta tara, care se pregateste sa devina cetatean roman, trebuie sa invete la scoala despre Istvan Nagy in loc de Stefan cel Mare. Va rog sa sustinem varianta propusa de comisie care este de bun simt. Nu cred ca invatamantul national trebuie stirbit de interese politice pentru ca nu ne mai ramane apoi decat sa invatam si limba romana in limba maghiara".

Adrian Gurzau, deputat PDL: "Nu trebuie sa ne faceti procese de intentie, sa ne judecati la gramada. Daca nu ati fi atat de habotnici in replicile pe care le faceti asupra Guvernului, v-as pretui mai mult. In PDL va asigur ca vor vota pentru acest amendament si colegii mei din Ardeal si din alta parte".

Cristian Adomnitei, deputat PNL: "De dragul de a nu-si pierde colegii de guvernamant, PDL a renuntat la interesul national sau la interesul copiilor. De dragul ciolanului ati abandonat interesul national. Dragi colegi, este un subiect foarte sensibil, va indemn sa nu vindeti orice de dragul guvernarii, daca as fi fost eu ministru as fi oferit aceasta ocazie in contrapartida cu copii romani de la Gyula, as fi spus sa facem reciprocitate".

Valeriu Tabara, deputat PDL: "Pentru a obtine cetatenia oricarui stat este nevoie sa-i cunosti limba, istoria si geografia, drept care amendamentul Comisiei este perfect justificat. Cred ca amendamentul care vine aici este unul de bun simt, realist si corect".

Cezar Preda, deputat PDL: "Domnul Adomnitei a afirmat ca s-a intamplat o intelegere de dragul guvernarii. Va contrazic, a sosit momentul democratiei si a ratiunii. Eu sustin varianta Guvernului si propun respingerea amendamentului comisiei. Evaluarile psiho-pedagogice dovedesc ca insusirea materialului in limba materna este mai eficienta si afirm ca interesul nostru este ca copilul sa insusasca materialul si nu numai sa invete. Domnul coleg a spus ca vom invata numele lui Stefan cel Mare ca Nagy Istvan, nu este adevarat, pentru minoritati sunt programe scolare si manuale identice cu cele din limba romana cu insusirea toponimiei si a numelor in limba romana. Ii reprosez colegului nostru folosirea unor cuvinte care nu-si au rostul, sa vorbesti aici despre ciolan, despre imparteala eu nu accept. Lasati copii romani de etnie maghiara sa invete de drag".

Mircea Toader, deputat PDL: "Va intreb ce dorim in ultima instanta? Ca elevul maghiar sa cunoasca geografia si istoria sau nu? E o dezbatere sterila, fondul problemei este cum invata copilul, nu in ce limba".

Pentru a evita razmerita propriilor deputati, liderul grupului PDL, Mircea Toader, a cerut pauza de consultari de 45 de minute pentru a-i convinge sa voteze asa cum vrea Executivul. In pauza, mai multi parlamentari democrat liberali au refuzat sa mearga pe varianta Guvernului in ciuda partenerilor UDMR.

Dupa o ora, lucrarile plenului s-au reluat cu o noua pauza de consultari de aceasta data ceruta de deputatii UDMR. In final dupa blocarea activitatii sedintei timp de doua ore, liderul PDL Mircea Toader a cerut suspendarea lucrerilor pana miercuri dimineata. "Cel mai corect cred ca este sa ne vedem maine dimineata, la ora 10,00. Reluam lucrarile maine, avand nevoie acum de o consultare la nivelul partidelor de guvernare", a explicat Toader.

Cu 118 voturi "pentru", 77 "impotriva" si o abtinere, deputatii au decis suspendarea lucrarilor.