Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, sustine ca proiectul de lege referitor la Agentia Nationala de Integritate a suferit modificari in Guvern, impuse de discutiile din Coalitia PDL-UDMR, inainte sa fie trimis in Parlament. De exemplu, Ministerul Justitiei ar fi propus ca perioada in care un demnitar sa poata fi cercetat dupa eliberarea din functie a fost de trei ani, redusa la un an dupa discutiile din Colalitie. "Cred ca discutia este deschisa si in cadrul dezbaterilor de la Senat s-ar putea reveni", a declarat ministrul Predoiu la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI, realizata de Dan Tapalaga.

  • Citeste si: Cum vrea Guvernul sa recupereze banii proveniti din infractiuni
  • Ce-i asteapta pe fostii proprietari: Guvernul lucreaza la un proiect de lege potrivit caruia despagubirile sa nu mai fie platite dupa valoarea de piata, ci la o valoare rezonabila      

Descarca fisierul audio in format MP3

Citeste cele mai importante declaratii facute de ministrul justitiei, Catalin Predoiu, la Discutia de Luni

  • In proiectul de lege transmis de minister, noi am pastrat toate elementele de baza ale vechii legi, inclusiv sub aspectul termenului de 3 ani. Au exisat insa o serie de discutii preliminarii in Coalitie, in care s-au ridicat aceste probleme.
  • In orice caz, s-a dezbatut cu argumente aceasta chestiune. Ministerul Justitiei in final a modificat proiectul, plecand de la argumentul ca o perioada de un an este suficienta pentru Agentie si opinia publica in general sa vada daca in patrimoniul fostului demnitar apar bunuri care depasesc in mod semnificativ veniturile.

  • S-a considerat ca, din punct de vedere al dinamicii vietii sociale, economice, o perioada de trei ani de zile este o perioada in care un fost demnitar, devenit ulterior un profesionist in meseria sa, un intreprinzator economic, poate sa dobandeasca o serie de active patrimoniale care sa creeze o aparenta nejustificata cum ca le-a dobandit in perioada mandatului sau.
  • Noi am considerat ca perioada prevazuta initial in lege este mai potrivita, tocmai pentru ca exista inca o problematica intreaga legata de integritate in exercitarea functiilor publice, de coruptie, si cred ca trebuie sa dam semnalele necesare in acest sens. De aceea, cred ca discutia este deschisa si in cadrul dezbaterilor de la Senat s-ar putea reveni.
  • Principala preocupare a fost sa ferim proiectul de viitoare critici de neconstitutionalitate. In acelasi timp, ne-am straduit sa includem in proiect o prevedere care sa asigure o cooperare activa cu ANAF si cu Parchetul. Adica sa evitam situatia in care ANI trimite dosare si cineva la ANAF sa le ia si sa le puna intr-un sertar. ANAF este obligat sa ia in considerare aceste dosare si sa le proceseze. 

Predoiu: Avem in vedere infiintarea unui oficiu de recuperare a creantelor care provin din infractiuni

  • Daca vorbim de confiscarea unor bunuri insusite in urma unor infractiuni, daca vorbim de intoarcerea in patrimoniul statului a unor averi, cred ca ar trebui sa avem in vedere un cadru mai larg, care este stabilit chiar de catre programul Stockholm pentru justitie si afaceri interne, program care la masura 443 vorbeste de confiscarea bunurilor rezultate din infractiunile economice si infractiunile de coruptie.
  • Noi avem in vedere in viitor infiintarea si unui oficiu de recuperare a creantelor care provin din aceste activitati infractionale. La ANAF e cu totul altceva, acolo vorbim de creante fiscale, aici vorbim de o cooperare in plan judiciar european care sa se adauge ansamblului de insitutii si masuri pe care le avem puse in opera. (...) Eu sper ca pana la sfarsitul acestui an, oficiul sa fie infiintat.
  • Un cititor spunea ca as fi cercetat de ANI de o delegatie avocatiala pe care as fi emis-o dupa ce am fost numit in functie ca ministru. Eu nu sunt informat oficial in legatura cu astfel de cercetare, de evaluare. Dar pot sa spun cu certitudine ca nu am semnat nici un fel de delegatie avocatiala dupa ce am fost numit ministru, sunt avocat suspendat, un avocat care si-a parasit societatea din care facea parte tocmai pentru a-si putea exercita mandatul de ministru.
  • E adevarat ca delegatia de experti de la Bruxelles si-a devansat vizita in Romania, programata pe 30 Mai, pentru 17, 18, 19 mai. Eu ma bucur ca vin mai repede, pentru ca in felul acesta au ocazia sa vada exact care-i realitatea, si sa nu-si formeze o imagine doar in functie de declaratii de presa ale unor oficiali sau fosti oficiali. Ce trebuie sa avem in vedere este determinarea autoritatilor romane de a combate fenomenul coruptiei, si faptul ca acest lucru trebuie facut in marginile constitutionale.

Predoiu: Cred ca legislatia noastra a fost extrem de generoasa cu privire la cuantumul despagubirilor

  • E un grup de lucru interministerial care isi desfasoara activitatea sub conducerea unui consilier al primului ministru care evalueaza atat masuri legislative pe domeniul restituirii proprietatilor, clarificarea unor proceduri, si masuri de ordin administrativ si bugetar. Astfel incat sa se poata procesa aceste solicitari mai rapid, sa nu ajungem la CEDO si sa scurtam procedurile pe care cetateanul trebuie sa le parcurga si sa limitam efortul financiar al statului.
  • Cred ca legislatia noastra a fost extrem de generoasa cu privire la cuantumul despagubirilor, stabilind niveluri de piata, care piata fluctueaza si creeaza probleme pe rolul CEDO in stabilirea pretului de piata, a nivelului despagubirilor. Alte tari merg pe despagubiri rezonabile.

  • Guvernul evalueaza toata aceasta problematica, inclusiv cuantumul despagubirilor, si pot sa va spun ca inainte sa o faca guvernul am facut-o noi la minister si in cooperare cu Agentul Romaniei la CEDO, plecand tocmai de la semnalele primite de la grefa curtii precum si vazand legislatia altor state, care au mers pe despagubiri rezonabile si nu neaparat la valoarea de piata.
  • In nici un caz nu putem interveni pe decizii pronuntate deja la CEDO, se pune problema de aici in viitor cum configuram acest cuantum al despagubirilor. Putem, de exemplu, sa stabilim in lege un alt principiu, ca de exemplu in loc de valoarea de piata, sa fie valoare rezonabila. Asta urmeaza sa stabileasca judecatorul pe baza unor criterii din lege.