Discutiile pe tema Legii lustratiei nu mai sunt de actualitate, in conditiile in care cei mai multi oameni care ar fi putut fi vizati de actul legislativ au iesit la pensie sau au decedat, a declarat, sambata, presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, citat de Agerpres. La sfarsitul lunii martie, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a afirmat ca Legea lustratiei este un proiect ''de tip ceausist".

"Este un lucru stupid sa discutam despre Legea lustratiei la 20 de ani de la Revolutie. Cei mai multi dintre cei care ar fi putut fi vizati in 1990 - cand aceasta chestiune ar fi avut sens, acum sunt ori la pensie ori au murit. Ce sa facem acum, intr-o lege care este decupata, in mod evident, ca sa nu raspunda Monica Macovei, care era procuror ceausist, sa nu raspunda Traian Basescu (...) in calitate de nomenclaturist, pentru ca era pe listele semnate de Elena Ceausescu, ca inspector sef la Navigatia Civila ?", a spus, sambata, Adrian Nastase, prezent la Scoala politica a TSD de la Geoagiu-Bai

Deputatii din Comisia juridica si din Comisia pentru drepturile omului au dat, martea trecuta, raport favorabil proiectului de Lege a lustratiei. Decizia a fost luata cu 22 de voturi "pentru", un vot "impotriva", al deputatului PSD Florin Iordache, si sase abtineri.

In categoria lustrabililor sunt incluse, printre altele, persoanele care au ocupat functii politice de conducere retribuite in cadrul PCR, in cadrul Uniunii Tineretului Comunist (UTC), persoanele care au detinut calitatea de membru al Consiliului de Stat sau al Consiliului de Ministri, precum si cei care au avut calitatea de ministru secretar de stat, prim adjunct si adjunct al ministrilor si secretarilor de stat.

Vizati de Legea lustratiei mai sunt persoanele care au indeplinit functia de prim-secretar, secretar al Comitetului Judetean de partid, prim-vicepresedinte si vicepresedinte al Consiliilor Populare judetene, persoanele care au exercitat functia de activist in cadrul aparatului de propaganda al Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste, cele care au ocupat o functie de conducere in invatamantul de partid organizat de PCR si UTC, persoanele care au facut parte din structurile organelor de Securitate sau care au colaborat cu Securitatea etc.

La sfarsitul lunii martie, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a afirmat ca legea Lustratiei este, in prezent, un proiect ''de tip ceausist". ''Legea Lustratiei, astazi, este intr-adevar o lege de tip ceausist. N-are ce sa caute in context democratic. Ce valoare mai are ea?... Care este efectul Legii Lustratiei acum? Poate pentru Basescu, sa nu poata sa mai candideze'', a spus atunci Iliescu.