Fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, se declara "extrem de dezamagita" de proiectul Guvernului privind functionarea Agentiei Nationale de Integritate: "E un proiect care arata dispret la adresa transparentei, la adresa opiniei publice din Romania", a declarat Macovei, vineri, citata de Mediafax.

Aceasta a criticat faptul ca, in forma publica a viitoarelor declaratii de avere, ar urma sa nu mai fie trecute o serie de date "importante" si care nu reprezinta aspecte care sa tina de viata privata.

"De ce in forma publica a declaratiilor de avere nu scriem anul in care am dobandit un imobil? Asta nu tine de viata privata, la fel cum nu tine de viata privata nici suprafata casei sau terenului", a spus Macovei.

Fostul ministru al Justitiei s-a declarat de acord cu ascunderea adreselor proprietatilor detinute de demnitari si a sugerat ca, in lipsa argumentelor din motivarea Curtii Constitutionale pe aceasta problema, aceasta putea fi singura modificare pe care Guvernul sau Parlamentul ar fi putut s-o opereze.

Fostul ministru al Justitiei, in prezent europarlamentar, s-a declarat dezamagita si de faptul ca ANI nu mai poate sesiza decat Fiscul, iar Parchetul doar in cazul infractiunilor de fals, nu si instanta, pentru confiscarea averii.

"Legea ANI, asa cum este acum in vigoare, a fost adoptata dupa ce eu am plecat din Guvern. Nimeni din partidele politice nu a fost de acord cu proiectul meu de lege. S-au intalnit si-au zis: «Acum am facut un proiect constitutional!», s-au felicitat, si-acum aud ca tot eu sunt de vina", a spus Macovei.

Fostul ministru al Justitiei a fost prezent, vineri, la o dezbatere despre relatiile Romaniei cu Republica Moldova, organizata de Grupul pentru Dialog Social.