Un Parlament mult mai slab, dominat de presedinte. Asa va arata Legislativul unicameral, in viziunea senatorului UDMR Gyorgy Frunda, care spune, la RFI, ca Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania se opune Parlamentului unicameral.

"UDMR-ul nu va fi de acord cu Parlamentul unicameral, nu numai pentru ca, prin aceasta, puterea de exprimare sau posibilitatea constitutionala de exprimare a comunitatii maghiare in Parlamentul Romaniei scade semnificativ. Din punctul meu de vedere, desfiintarea Senatului duce la slabirea statului de drept, la inaplicabilitatea principiilor democratice si la posibilitatea instaurarii unui sistem autoritar in Romania", afirma parlamentarul UDMR.

Senatorul sustine ca Romania tinde "spre o republica prezidentiala, cu accente autoritariste": "Daca aduc la numitor aceasta propunere de desfiintare a Senatului cu celelalte prevederi care intaresc puterea presedintelui, cu reducerea numarului parlamentarilor, concluzia juridica de drept constitutional este evidenta: ar urma sa am un Parlament mult mai slab, care este dominat de catre presedinte. Tindem spre o republica prezidentiala, cu accente autoritariste".

Gyorgy Frunda critica si propunerea de reducere a numarului de parlamentari la trei sute. "Nu sunt de acord cu stabilirea numarului parlamentarilor in Constitutie, lucru care contravine nu numai traditiilor din Romania, dar si practicilor europene. Dupa parerea mea, este o viziune ingusta, din punct de vedere constitutional si politic, sa maximalizez la trei sute si pe urma sa incep sa ma gandesc cum impart locurile, pe judete sau pe ce criterii", conchide senatorul UDMR.