Atitudinea corecta a PSD-ului ar fi trebuit sa fie aceea de a boicota referendumul pentru Parlamentul unicameral, a declarat, joi, presedintele de onoare al Partidului Social Democrat, Ion Iliescu. Intr-o declaratie pentru RFI, Iliescu a spus ca "intentia lui Traian Basescu este sa diminueze rolul si functiile Parlamentului, folosind o demagogie populista". Presedintele Basescu crede ca "un Parlament unicameral poate fi mai usor manipulat", a afirmat Iliescu, adaugand ca seful statului "isi bate joc" de Constitutie.

Descarca fisierul audio in format MP3

  • "Intentia domnului Basescu este sa diminueze rolul si functiile Parlamentului, reducerea Parlamentului la o singura Camera, reducerea numarului de parlamentari, folosind o demagogie populista, pentru ca din pacate a fost un atac permanent pentru discreditarea Parlamentului si a parlamentarilor, de care domnul Basescu se foloseste pentru a reduce principala institutie a democratiei, Parlamentul. Una din achizitiile esentiale ale Revolutiei Romane de a trece spre un sistem democratic, pluralist, un sistem parlamentar, in care Parlamentul actioneaza ca principala institutie a democratiei il deranjeaza pe domnul Basescu si ceea ce urmareste este sa-i diminueze rolul, el crezand ca un Parlament unicameral poate fi mai usor manipulat, mai usor controlat. Toate statele mijlocii si mari au Parlamente bicamerale. Romania a avut pana in 1946 Parlament bicameral".

Reporter: Ar fi dispus PSD sa ajunga la un compromis cu PDL pe tema Parlamentului unicameral ?

Ion Iliescu: Nu are cum sa fie nici un fel de intelegere. PDL-ul executa ordinele domnului Basescu, caruia i s-a nazarit aceasta idee, Parlamentul il deranjeaza, a intrat in conflict cu Parlamentul si expresia acestei chestiuni este aceasta idee inclusiv cu un referendum, dar referendumul este consultativ la noi.

Rep: Dar nu va temeti ca PSD ar avea de pierdut daca nu tine cont de "vocea poporului", exprimata la referendum, dincolo de orice dispute politice ?

I.I.: Ce inseamna "vocea poporului" ? Este folosita demagogic in cazul de fata. Au participat 50% din alegatori, din care jumatate s-au pronuntat pentru. Deci practic un sfert din populatia tarii s-a pronuntat pe aceasta chestiune, intr-un context cu totul nepregatit. Un referendum se pregateste. Elvetienii au aceasta practica a referendumului, insa inainte de a se pronunta, in fata cetatenilor se prezinta ambele variante, cu argumente, pentru ca oamenii sa stea sa judece. Aici n-a fost nici un fel de dezbatere. A amestecat-o cu alegerile prezidentiale, a iesit o chestiune total superficiala si in contextul unei presiuni mediatice, de discreditare a Parlamentului si a parlamentarilor, iar PSD a facut greseala de a nu boicota referendumul. Aia trebuia sa fie atitudinea corecta a PSD-ului, sa-l fi boicotat. Si-asa a iesit cu o majoritate foarte slaba, la o prezenta slaba a electoratului. Deci e un referendum cu foarte mari relativitati. Jocul acesta de-a Constitutia este o practica nedemocratica. Constitutia aceasta s-a elaborat cu foarte multa atentie, timp de un an si jumatate: dezbateri, consultari, consultari cu organismele europene. Si acum vrem sa ne batem joc de Constitutie cu asemenea actiuni. Eu cred ca va trebui sa facem toate eforturile de a evita o asemenea greseala.

Descarca fisierul audio in format MP3