Adrian Nastase a declarat miercuri ca promovarea de catre Guvern a unui proiect de lege pentru revizuirea Constitutiei, dupa ce la Parlament s-a constituit deja o comisie speciala in acest sens, este "un act deranjant, jignitor si umilitor". De asemenea, presedintele PSD, Vicotr Ponta, a tinut sa precizeze ca infiintarea comisiei parlamentare s-a facut la intiativa democrat-liberalilor. "Cred ca domnul Boc nu este de acord cu ce a facut PDL ieri in Parlament, pentru ca altfel nu imi explic aceasta initiativa a Guvernului", a spus Ponta.

"Ce este deranjant, jignitor, umilitor este faptul ca a fost practic transferata de la Parlament revizuirea Constitutiei, ce are ca obiectiv desfiintarea Senatului, a doua zi dupa ce Parlamentul a adoptat, cu acordul tuturor partidelor si a grupurilor parlamentare, inclusiv al PDL, infiintarea unei comisii, pentru a incepe un proces mai amplu de revizuire a Constitutiei in cadrul caruia urmeaza sa se decida si daca va exista o formula de Parlament unicameral sau bicameral. (...) Constituirea comisiei, care are presedinte de la PDL, a fost aprobata ieri cu unanimitate de voturi", a declarat Adrian Nastase, vicepresedinte al Camerei Deputatilor.

"Eu cred ca, dupa ce Traian Basescu a umilit Guvernul aducandu-l la Palatul Cotroceni, la lectia de dirigentie, acest demers ii pune pe colegii parlamentari de la PDL intr-o situatie stanjenitoare. (...) Revizuirea Constitutiei nu este o operatiune de bagat bisturiul, este o incercare fireasca de a aduce la zi textul Constitutiei. Felul in care a actionat Guvernul arata un dispret profund pentru statul de drept. Este un act jignitor, o procedura inadmisibila", a mai spus Nastase.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat pentru HotNews.ro ca propunerea Executivului "este absolut aberanta". "Cred ca domnul Boc nu este de acord cu ce a facut PDL ieri in Parlament, pentru ca altfel nu imi explic aceasta initiativa a Guvernului. Cred ca domnul Boc nu mai stie ce se intampla in jurul sau si in tara asta. La initiativa democrat-liberalilor am infiintat ieri comisia de revizuire a Constitutiei si am stabilit in consens cu PDL si temele de modificare pe care le vom discuta in acest for si astazi vine Guvernul si anunta un proiect de modificare. Noi cei de la PSD vom merge pe ce am convenit cu PDL, nu vom depune un al doilea proiect pentru ca respectam decizile luate in Parlament impreuna cu colegii de la guvernare", a spus Ponta.

Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a declarat ca proiectul de modificare a legii fundamentale este "o smecherie ieftina" a Guvernului, care "sfideaza Parlamentul", intrucat Parlamentul se afla deja in procedura de revizuire a Constitutiei. "Probabil este un rezultat al discutiilor de ieri dintre Guvern si presedinte. Revizuirea Constitutiei este un lucru atat de serios, nu se face pe coltul mesei si peste noapte", a spus Nicolaescu.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, considera insa ca proiectul Guvernului vizand modificarea Constitutiei reprezinta "un foarte bun punct de plecare pentru Parlament". "Comisia s-a constituit pentru a strange si a pune laolata toate propunerile primite. Guvernul a considerat ca poate trimite o propunere consolidata de revizuire a Constitutiei. In momentul in care am discutat cu liderii grupurilor parlamentare, am spus de la inceput, ca sa nu plecam la drum cu o fractura intre noi, sa nu incercam sa scoatem din discutie nicio tema. E un lucru bun sa analizam si punctul de vedere al Guvernului. Nu vad niciun impediment, ba din contra, as spune ca e un lucru pozitiv, un punct de plecare foarte bun, ii da de lucru Comisiei", a spus Anastase.