Adrian Nastase a anuntat ca va depune la Senat un proiect de lege referitor la liberul acces al cetatenilor in spatiile detinute de autoritati si institutii publice. Presedintele Consiliului National al PSD scrie pe blogul sau ca va inainta propunerea spre discutie, "in lumina declaratiilor din ultima perioada ale doamnei Roberta Anastase, legate de propunerea de daramare a gardului de la Casa Poporului".

Adrian Nastase precizeaza ca proiectul legislativ este semnat de peste 40 de parlamentari din PSD, PNL si de la minoritatile nationale. "Dorim sa aducem in circuitul romanilor o serie de spatii care, in mod abuziv, sunt ocupate de autoritatile si institutiile publice in detrimentul cetatenilor romani si pentru care, in mod nejustificat, se aloca de ani de zile sume mari de bani, sume care gestionate in mod eficient ar duce la imbunatatirea substantiala a nivelului de trai al romanilor", scrie social-democratul pe blogul sau.

Proiectul legislativ prevede ca din prima zi a lui 2011 sa se asigure "intrarea libera a tuturor cetatenilor in curtile aferente Parlamentului Romaniei, Palatului Victoria, Palatului Cotroceni, ministerelor si ale celorlalte autoritati si institutii publice". "Pana la data de 01.07.2010 toate autoritatile si institutiile (…) vor lua masurile ce se impun pentru inlaturarea zidurilor, gardurilor, posturilor de observatie, si a altora de natura a obstructiona libera circulatie a cetatenilor romani", continua documentul.

Social-democratul propune si desfiintarea posturilor de paza, organizarea de catre autoritati, "zilnic, in spatiile proprii, activitati instructiv – educative, sportive si recreative pentru cetateni".

Anuntul lui Adrian Nastase vine la o zi dupa ce presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat ca va finaliza intr-o saptamana sau doua un proiect de lege care vizeaza daramarea gardului Palatului Parlamentului. Anastase a motivat acest demers prin faptul ca oamenii trebuie sa aiba acces la cladire, ea precizand ca initiativa este sustinuta si de presedintele Senatului, Mircea Geoana.