Referendumul privind reducerea numarului de mandate de la 471 la 300 si transformarea Parlamentului intr-unul unicameral are, teoretic, putine sanse sa treaca de comisia de revizuirea a Constitutiei, infiintata marti, si de plenul Parlamentului. Si in comisie si in Parlament, puterea are nevoie de votul a doua treimi din numarul total al senatorilor si deputatilor. Or, in comisia speciala, PDL, UDMR, grupul independentilor si minoritatile au impreuna 13 voturi, iar PSD si PNL au 12. Nici in plen, majoritatea de doua treimi nu e realizata. Cu toate cele 43 de racolari de la PNL si PSD din ultimul an, tot mai e nevoie de 56 de parlamentari.

  • Greu de crezut ca majoritatea de doua treimi, adica 314 parlamentari, va putea fi realizata rapid. Practic, fara PNL sau PSD majoritatea pentru modificarea Constitutiei nu poate fi realizata in mod realist.

Parlamentul a infiintat marti Comisia de revizuire a Constitutiei, care are sarcina sa aplice rezultatele referendumului din 2009. Alesii au evitat sa stabileasca un termen sau o data la care va trebui sa elaboreze proiectul. Cu alte cuvinte, aplicarea referendumului risca sa treneze in Parlament pe o perioada nedefinita. Cu exceptia PDL si a independentilor, nici un partid politic nu este de acord cu transformarea Parlamentului intr-un unicameral, PSD, PNL si UDMR anuntand public acest lucru.

Comisia de revizuire a Constitutiei a fost validata de catre plenul reunit al celor doua Camere si este alcatuita din 25 de membri. Conform algoritmului politic, PDL si PSD au cate opt parlamentari in comisie, PNL - patru, UDMR - doi, independentii- doi, iar minoritatile nationale un singur reprezentant.

Vot secret in comisie, sanse slabe de revizuire

PDL a propus dupa rezultatul referendumului din noiembrie 2009 constituirea unei comisii pentru revizuirea Constitutiei si trecerea la un Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari. Dupa lungi negocieri si certuri, parlamentarii PSD si PNL au acceptat ca si reprezentantii independentilor sa fie acceptati in comisie, insa cu o conditie esentiala: proiectul de constitutie sa fie adoptat cu votul a doua treimi din componenta comisiei. Votul va fi secret, ceea ce va diminua sansele revizuirii, iar PDL plus UDMR si independentii nu au doua treimi, ci doar un vot in plus, fata de PSD si PNL, adica 13 la 12.

Explicatia este simpla: pentru a evita o majoritate in favoarea reprezentantilor puterii, social democratii si liberalii au acceptat infiintarea comisiei doar daca validarea proiectului de modificare a Constitutiei se va face cu doua treimi, astfel incat PSD si PNL sa aiba controlul asupra deciziilor. Dezbaterile din comisii se anunta tensionate, reprezentantii puterii fiind obligati sa tina cont de opiniile PSD si PNL.

Parlamentarii au avut grija sa nu stabileasca un termen pentru elaborarea proiectului de revizuire a Constitutiei. Astfel, in lipsa consensului, aplicarea referendumului si o eventuala modificare a Constitutiei pot stagna ani de zile in dezbaterile comisiei. Unii parlamentari admit ca aplicarea referendumului si reducerea numarului de alesi au foarte putine sanse sa fie adoptate.

Cum se pozitioneaza partidele

"Nimeni nu vrea sa-si reduca cu mana lui sansele pentru un nou mandat de parlamentar, hai sa fim seriosi. Am facut comisia ca trebuia sa o facem, pentru opinia publica. Probabil, dupa lungi discutii, vom elabora un proiect de Constitutie in consens cu toate partidele parlamentare, dar in el nu se va regasi un Parlament unicameral", a explicat un deputat.

Conform declaratiilor publice, doar PDL si reprezentantii independentilor sunt de acord cu aplicarea referendumului. Nici partenerii de guvernare ai PDL nu sunt de acord cu un Parlament unicameral, presedintele UDMR Marko Bela declarand in nenumarate randuri ca nu considera oportuna o astfel de idee. La fel, PSD si PNL contesta ideea reducerii legislativului la o singura Camera.

Neoficial, explicatia vine tot din partea reprezentantilor partidelor parlamentare: aproape nici un partid nu are interes sa scada numarul de mandate.

Cum arata revizuirea Constitutiei in cifre

  • Reducerea numarului de parlamentari si trecerea la un Parlament cu o singura Camera implica automat revizuirea Constitutiei care se face doar cu acordul Parlamentului cu votul a doua treimi din numarul parlamentarilor, mai exact 314 senatori si deputati.
  • Conform Constitutiei, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere. Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.
  • Actuala putere are putin peste o majoritate simpla in Parlament, nu doua treimi asa cum cere Constitutia. Chiar daca teoretic UDMR ar fi de acord cu PDL, independentii si reprezentantii minoritatilor nu ar intruni numarul necesar de voturi pentru a adopta revizuirea Constitutiei. Reprezentantii puterii  PDL - 177, UDMR - 31, Independentii - 32 si minoritatile - 18 detin mai mult de jumatate din numarul de mandate, mai exact 258.
  • Pentru a intruni numarul de mandate necesare pentru revizuirea Constitutiei, reprezentantii puterii au nevoie de 314 parlamentari din cei 471. Practic PDL, UDMR, independentii si minoritatile ar mai avea nevoie de inca 56 de mandate.
  • Pentru putere, racolarea a inca  56 de senatori si deputati pare misiune imposibila intr-un termen rezonabil, avand in vedere ca pe parcursul a unui an intreg, PSD si PNL au pierdut 43 de parlamentari. In perioada 2009-2010 noul grup al independentilor si PDL au reusit sa rupa din PSD si PNL 43 de mandate.
  • PSD a pierdut intr-un an de zile 28 de parlamentari. In 2008 dupa rezultatele alegerilor parlamentare PSD a obtinut 164 mandate si in prezent, dupa racolari are in total 136 senatori si deputati.
  • Liberalii au pierdut in aceasta perioada 15 parlamentari. PNL a castigat la alegerile din 2008 - 92 mandate si in prezent are doar  77 de mandate.
  • In schimb democrat liberalii au primit in randurile lor 10 parlamentari de la PSD si PNL crescand numarul de mandate de la 167 cat au obtinut in 2008 la alegeri la 177.
  • In prezent grupul independentilor numara 32 de senatori si deputati. La cei 32 de independenti se mai adauga un caz atipic: deputatul Mircea Irimescu demisionar din PNL a refuzat sa se afilieze grupului independentilor si sustine ca in acest moment este independent cu adevarat.

Membrii Comisiei de revizuire a Constitutiei:

PDL Daniel Buda - presedinte

Iustin Cionca-Arghir

Gabriel Anghelache

Sever Voinescu

Cornel Stirbet

Augustin Humelnicu

Iulian Urban

Ion Ruset

PSD Dan Sova - vicepresedinte

Victor Ponta

Florin Iordache

Valeriu Zgonea

Aurelia Vasile

Bogdan Ciuca

Ioan Chelaru

Toni Grebla

PNL Calin Popescu-Tariceanu - vicepresedinte

Alina Gorghiu

Ciprian Dobre

Teodor Melescanu

UDMR Varga Attila - secretar

Marton Arpad

Grupul independentilor: Eugen Nicolicea

Liviu Campanu

Minoritatile nationale: Varujan Pambuccian

Nota: In hotararea Parlamentului, nici independentii, nici PC n-au primit locuri in comisie. PDL a cedat doua locuri independentilor, iar PSD a cedat un loc catre PC.