Discutiile dintre presedintele Traian Basescu si membrii Guvernului, desfasurate marti la Palatul Cotroceni, "au vizat subiecte referitoare la masuri de reforma care nu mai suporta amanare", a anuntat Administratia Prezidentiala.

UPDATE. Surse care au participat la intalnire:"discutiile dintre presedintele Traian Basescu si membrii Guvernului au vizat subiecte referitoare la masuri de reforma care nu mai suporta amanare: reducerea cheltuielilor publice, atat ca efect al reformei in administratia publica la nivel central si local, cat si al unei mai bune tintiri a beneficiarilor sistemului de protectie sociala; procesul de descentralizare; legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate."

Presedintele Basescu a cerut Guvernului, marti, la Cotroceni, sa remedieze rapid problemele de functionare la nivelul Agentiei Nationale de Integritate, dupa decizia CC, astfel incat sa nu existe pauze in activitatea institutiei, premierul Boc spunand ca este pregatit pentru o ordonanta de urgenta, noteaza Mediafax, citand surse care au participat la intalnire.

"Presedintele a cerut membrilor Guvernului sa remedieze rapid problema ANI, astfel incat sa nu existe pauze in activitatea institutiei, iar seful Guvernului a raspuns ca este pregatit sa rezolve aceste probleme prin ordonanta de urgenta, pentru a raspunde si cerintelor Uniunii Europene", au relatat sursele citate. Potrivit acestora, in discutia de la Palatul Cotroceni nu a mai fost abordat si subiectul revizuirii Constitutiei.

Membrii Guvernului au fost convocati, marti, la Cotroceni, pentru o discutie in care, potrivit Administratiei Prezidentiale, presedintele Traian Basescu le-a cerut ministrilor, printre altele, sa plateasca datoriile statului catre agentii economici.

Potrivit Presedintiei, discutiile dintre Basescu si membrii Guvernului au vizat subiecte referitoare la masuri de reforma care nu mai suporta amanare: reducerea cheltuielilor publice, atat ca efect al reformei in administratia publica la nivel central si local, cat si al unei mai bune tintiri a beneficiarilor sistemului de protectie sociala; procesul de descentralizare; legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate.

Inainte de intalnirea cu presedintele, membrii Guvernului s-au reunit, luni seara, pentru a stabili un punct de vedere unitar asupra problemelor aflate pe agenda discutiei.

Potrivit acelorasi surse, premierul Emil Boc le-a transmis ministrilor ca va avea personal o discutie cu presedintele Traian Basescu privind revizuirea Constitutiei, iar subiectul nu a mai fost abordat in discutia cu membrii Cabinetului.

Inaintea intalnirii de la Cotroceni cu ministrii, presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc au avut o discutie privata de aproximativ 15 minute.

Curtea Constitutionala (CC) a constatat ca anumite prevederi ale Legii privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate sunt neconstitutionale, inclusiv articolul 13 care stabileste atributiile ANI, respectiv verificarea declaratiilor de avere si interese, controlul depunerii la termen a acestora, constatarea neconcordantelor sau a nerespectarii hotararilor legale, constatarea incompatibilitatilor si sesizarea organelor de urmarire penala, dar si aplicarea sanctiunilor.

La sfarsitul saptamanii trecute, premierul Emil Boc a declarat ca este hotarat sa promoveze o ordonanta de urgenta privind Agentia Nationala de Integritate (ANI), pentru a permite institutiei sa functioneze in continuare, aratand ca "cine crede ca isi poate bate joc de ANI se insala".

"Seful statului a precizat ca urgentarea indeplinirii obiectivelor asumate de Guvernul Romaniei in vederea consolidarii fiscale si a iesirii din criza trebuie sa ramana o prioritate. In acest context, s-a insistat asupra nevoii de a creste investitiile si a spori gradul de absorbtie a fondurilor comunitare, inclusiv pe procedurile de achizitii publice. De asemenea, presedintele Traian Basescu a subliniat necesitatea ca datoriile statului catre agentii economici sa fie platite", se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

La finalul comunicatului, Palatul Cotroceni afirma ca "presedintele Romaniei i-a asigurat pe membrii Guvernului ca va fi un partener al Executivului in procesul de indeplinire a acestor politici publice".