Partidul Democrat Liberal este in fata unei dileme: fie tine cont de ceea ce a spus presedintele Traian Basescu (in aparitia TV de luni), fie merge inainte ca pana acum, scrie, pe blogul personal, vicepresedintele democrat-liberal Raluca Turcan. Aceasta sustine ca "noi parem a functiona inertial, ghidati de o persistenta cultura a supuseniei si a criteriilor neclare de promovare. Acestea sunt reminiscente ale unui partid mic, in care membrii urmaresc mici proiecte personale".

"A merge inainte ca si pana acum are, cu siguranta, niste avantaje. Arata consecventa, nu strica echilibrele interne de partid si ne conserva buna imagine pe care o avem despre noi insine. Dar are doua mari dezavantaje: ne indeparteaza de realitate si fisureaza relatia cu presedintele.A tine cont de ceea ce a spus presedintele inseamna sa schimbam niste lucruri. Si in partid, si la guvernare", mai scrie Raluca Turcan.

"In partid, a schimba ar insemna sa regandim sistemul de vot pentru congres, transformandu-l intr-unul 100% uninominal – asta pe termen scurt. Iar pe termen lung, ar insemna sa sustinem puternic imbunatatirea culturii organizationale in PDL. Eu cred – asa cum cred si alti colegi – ca nu putem ramane un partid mare, cel mai mare din Romania, cu o cultura organizationala arhaica", este de parere vicepresedintele democrat-liberal.

"Iar a schimba lucruri legate de guvernare tine mult de implicare si comunicare. Nu doar premierul Emil Boc trebuie sa se implice, ci toti oamenii partidului din administratia centrala si locala. Ne trebuie solidaritate in sustinerea programului de guvernare, ne trebuie decizii bine fundamentate si argumentate, cu anticiparea tuturor consecintelor. Ne trebuie deci o guvernare in forta, mai ofensiva, axata pe ideea ca facem ce trebuie si ca vrem ca acest lucru sa fie inteles de cat mai multi romani", incheie Raluca Turcan.

Traian Basescu a criticat, la inceputul acestei saptamani, sistemul de alegeri interne din PDL, despre care a spus ca ar duce la "bolsevizarea partidului". Seful statului a facut referire directa la alegerea celor 4 vicepresedinti pe lista:

"Au ajuns sa faca din conducerea partidului un hibrid cu patru vicepresedinti numiti de presedinte. Mi se pare inadmisibil. Asa o sa avem de-a face cu un presedinte sustinut de o gascuta. Nu are una mare, ca la alte partide, ci e una mai mica. Acest sistem de alegeri duce la bolsevizarea PDL", a afirmat Traian Basescu la emisiunea "Nasul", de la B1 Tv.

  • Basescu si bolsevizarea PDL

Traian Basescu si-a continuat criticile la adresa fostului sau partid sustinand ca PDL are doua vulnerabilitati acum: modul cum isi alege vicepresedintii - fiindca o sa creeze ideea de gasca, de amici ai presedintelui - si modul cum se prezinta in administratie: "Nu neaparat ca schimba oameni, ci calitatea unora pe care-i pune. Mai bine lasi pe unii competenti pusi de altii decat sa vii cu incompetentul tau", a spus presedintele.

"PDL-ul este acum un partid cu un singur candidat fiindca nu poti sa gandesti macar sa schimbi presedintele partidului cand acesta e si seful Guvernului. Dar sa vii cu patru vicepresedinti pe lista e prea mult deja. PDL-ul a crescut mereu fiindca s-a reinventat. El se poate reinventa insa atata timp cat progresul lor intern este continuu. Dar cand tu trambitezi un progres intern pe care nu l-ai facut nici pe jumatate cat PNL-ul, o sa ai probleme. Eu cred ca trebuiau sa ramana la sistemul clasic al partidului, unde presedintele si trezorierul se aleg in Congres, iar vicepresedintii si secretarii in Consiliul National de Coordonare. Le spun asta fiindca le sunt prieten", a adaugat seful satatului.

Seful statului a mai apreciat ca PSD a avut alegerile cele mai democratice, in comparatie cu PDL si PNL.