Cei peste 100.000 de cetateni cu drept de vot ai municipiului Ramnicu Valcea sunt asteptati duminica la urne pentru alegerea noului primar al orasului. Functia a ramas vacanta dupa arestarea, pe 27 ianuarie, a lui Mircia Gutau si condamnarea acestuia, printr-o decizie definitiva, la trei ani si jumatate de inchisoare cu executare in dosarul "Mita la primarie". Pana la ora 9:30, doar putin peste 2,63% dintre locuitorii orasului se prezentasera la urne, anunta Mediafax.

Cele 97 de sectii de vot din Ramnicu Valcea au fost deschise la ora 7.00 si se vor inchide la ora 21.00, fiind asteptate la urne peste 100.700 de persoane cu drept de vot.

Pentru functia de primar al municipiului Ramnicu Valcea si-au depus candidatura opt persoane, intre care Romeo Radulescu (PDL), viceprimar al municipiului si care, dupa arestarea lui Mircia Gutau, a preluat interimar postul de primar, Remus Grigorescu (PSD), fost prefect al judetului Valcea si Bogdan Pistol (PNL).

Viitorul primar al orasului va trebui sa lucreze pentru urmatorii doi ani cu un Consiliu Local majoritar PDL. Astfel, 16 dintre consilierii locali sunt democrat-liberali, patru reprezinta PSD, iar trei - PNL, in timp ce cei doi viceprimari, Romeo Radulescu si Eusebiu Veteleanu, reprezinta PDL.

  • 3 ani si jumatate de inchisoare pentru Mircia Gutau

Postul de primar al municipiului Ramnicu Valcea a ramas vacant dupa arestarea, pe 27 ianuarie, a lui Mircia Gutau si condamnarea acestuia de catre instanta suprema, printr-o decizie definitiva, la trei ani si jumatate de inchisoare cu executare in dosarul "Mita la primarie". Alaturi de Mircia Gutau a fost condamnat si viceprimarul Nicolae Dicu.

Cei doi oficiali locali au fost acuzati de procurorii anticoruptie ca, in perioada aprilie - iulie 2006, ar fi pretins 50.000 de euro de la denuntatorul Constantin Popescu, patronul firmei Rovimet, pentru a-i elibera acestuia un certificat de urbanism.

Nicolae Dicu a fost prins in flagrant delict de procurorii DNA in 6 iulie 2006, cand Popescu ii dadea 25.000 de euro, iar Mircia Gutau a fost arestat cinci zile mai tarziu. Cei doi au fost eliberati, in 10 noiembrie 2006, de magistratii Curtii de Apel din Alba-Iulia.

Democrat-liberalul Gutau era primar al municipiului Ramnicu Valcea, in iunie 2008 fiind reales din primul tur pentru un al doilea mandat, cu un scor electoral de 72%.

Mircea Gutau a detinut si conducerea PDL Valcea, pana in 6 aprilie, cand senatorul democrat-liberal Dorel Jurcan a fost desemnat presedinte interimar al filialei, decizia fiind luata de conducerea centrala a formatiunii. Mircia Gutau este in continuare membru PDL.