E un lucru relativ necunoscut ca exista o incompatibilitate logica intre votul uninominal pur si pragul electoral. Cum am spus ieri, cele doua nu functioneaza simultan. Nu poti sa impui un prag electoral, de 10 sau 2 procente, si sa faci vot uninominal pur, intr-un tur sau doua, nu conteaza, scrie Dan Selaru, pe blogul lui.

PDL si Traian Basescu au o singura dorinta, bipartidismul. Ei si PSD pentru totdeauna. Doar ca exista o problema practica. Pastrarea sistemului de vot actual nu elimina nici PNL, nici UDMR. Pastrarea sistemului actual si ridicarea pragului elimina UDMR, care poate intra pe usa din dos ca grup de independenti daca sunt baieti destepti, dar nu elimina PNL.

Vot uninominal pur intr-un tur si eliminarea pragului elimina o mare parte din PNL dar nu si UDMR care o sa creasca, o minoritate unita de 35 de procente face mai multe mandate decat 3 partide raspandite neproportional.

Votul in 2 tururi, fara prag, lasa un nucleu dur din UDMR dar PSD si PNL in alianta o sa elimine in turul doi aproape tot PDL-ul din Parlament. Cum a zburat Honorius la fel o sa fie si cu Teo. Si o sa vedeti si la primari.

Plus ca prin Constitutie o sa avem 18 parlamentari, minoritatile, care reprezinta cam 180.000 de oameni si 281 cel mult care reprezinta 20 de milioane. Asta e un grup greu de eliminat fara scandal.

Oricum o dai, orice sistem de vot nu conduce la bipartidism. Traian Basescu si PDL incearca sa inventeze un sistem de vot prin care sa elimine si UDMR si PNL simultan, ceea ce e cam mult si pentru logica si pentru bun simt.

Mai sunt in tara asta unii care nu se simt reprezentati nici de PDL, nici de PSD. Dar asta nu e un argument pentru "reforma clasei politice".

Comenteaza pe Romania Obiectiva.