Legea Educatiei trebuie sa fie foarte solida, bine gandita si sa asigure cel putin pe urmatorii zece ani o stabilitate a sistemului. Afirmatia este facuta la RFI de vicepresedintele Comisiei de Educatie din Camera Deputatilor, parlamentarul PDL Catalin Croitoru. Declaratia sa vine in contextul in care documentul adoptat luni de Guvern intra in dezbaterea Parlamentului in aceste zile.

Catalin Croitoru, fost lider al Federatiei Educatiei Nationale, spune ca legea Educatiei trece clasa, dar acest lucru nu trebuie sa se intample cu nota cinci.

"Clasa o trece, categoric, insa dorinta noastra este sa nu treaca clasa asa cum timp de 20 de ani au trecut alte reglementari legale clasa, la nivelul de mediocritate, adica la limita notei cinci, pentru ca ne-am saturat cu totii de experimente nefericite in educatie", declara deputatul democrat-liberal.

El militeaza pentru o lege "solida". "E nevoie de o lege foarte solida, bine gandita si care sa asigure cel putin pe urmatorii zece ani o stabilitate a sistemului si o predictibilitate pentru toti cei care participa la scoala, ca beneficiar sau la bunul mers al scolii, ca slujbasi ai scolii", precizeaza parlamentarul PDL.

Una dintre noutatile legii Educatiei este faptul ca de acum inainte clasa a noua este inclusa in sistemul gimnazial, devenind astfel obligatorie. Catalin Croitoru intrevede anumite probleme in acest demers.

"Nimeni nu este foarte convins daca este mai bine asa sau daca este mai rau asa. Lucrurile nu sunt inca destul de clare, pentru ca aici ne lovim si de probleme de infrastructura. Ministerul ar fi zis la un moment dat ca au facut ei o analiza pe spatiile scolare si ca nu ar fi probleme. Eu unul, cu experienta mea de 20 de ani, ma indoiesc ca n-ar fi probleme. Deci sunt lucruri care mai trebuie un pic cumpanite si gandite. Sa nu ne repezim, ca sa nu ne trezim ca ne facem probleme singuri", spune el.

"Sub aspect teoretic, n-ar fi o problema. Sub aspect practic, insa, se nasc mai multe impedimente si mai intai trebuie facuta o analiza, poate chiar un studiu de impact foarte clar, in care sa se vada daca masura-i fezabila sau daca ea ramane sa fie pusa in aplicare peste patru ani, peste cinci ani sau Dumnezeu stie cand", conchide Catalin Croitoru.