Ion Iliescu nu a telefonat la Moscova pentru a cere interventia armatei sovietice in timpul Revolutiei din 1989, spune fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, aflat in vizita la Bucuresti. Gorbaciov sustine ca serviciile secrete sovietice nu s-au implicat nici in evenimentele din Romania din decembrie 1989, nici din alte tari, potrivit Mediafax.

Mihail Gorbaciov a mai afirmat, miercuri seara, la ProTV, ca ideea potrivit careia ar fi decis, la Malta, impreuna cu George Bush, inlaturarea regimului din Romania, este un mit si ca nu au existat astfel de discutii: "Nu este adevarat, nu a existat o astfel de discutie. Nu credeti in miturile si zvonurile care se aud".

In ceea ce il priveste pe Ion Iliescu, Mihail Gorbaciov spune ca l-a cunoscut pe acesta in ultima etapa a desfasurarii evenimentelor din Rusia si din Europa:"Nici nu l-am cunoscut inainte".

Intrebat cum isi explica evenimentele petrecute in 1989 in Romania, fostul lider sovietic le-a pus pe seama problemelor care aparusera atunci intre societate si putere: "Aparusera probleme care tineau de legatura dintre putere si societate. Societatea a simtit ca exista schimbari pasnice in tarile dimprejur si cetatenii au actionat pentru a-si apara drepturi suverane. Acest lucru nu a fost pe placul puterii si astfel s-a ajuns in situatia care a urmat".

  • Iliescu: I-am sugerat lui Gorbaciov sa mai sparga prejudecatile si fabulatiile despre Revolutie

Fostul presedinte Ion Iliescu a marturisit, dupa intalnirea de miercuri cu fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, ca i-a sugerat acestuia sa mai sparga din "prejudecatile si fabulatiile" potrivit carora in decembrie 1989 "n-ar fi fost Revolutie" si ca noul regim ar fi cerut "sa vina rusii".

"El este o personalitate care ramane pentru istorie si i-am sugerat ca diseara (la lansarea ziarului Puterea - n. red.), sa mai sparga din prejudecati si fabulatii care se tot vehiculeaza la noi, ca au ramas oamenii cu mintea intarziata, care sunt marcati intr-o maniera veche, depasita de abordare, care repeta, de fapt, prejudecatiile lui Ceausescu si afirmatiile lui in legatura cu Revolutia romana, cum ca n-ar fi fost revolutie, ca nu a fost autentica, ca nu populatia, ca KGB-ul a stimulat si asa mai departe. Ca noi am fi cerut sa vina rusii sa ocupe Romania. Sunt nebuni, pur si simplu, oamenii acestia. Ei aveau trupe in Ungaria, in Cehoslovacia, in Polonia si in Germania si nu au intervenit. Dar sunt minti ratacite si bolnave la noi, care intretin aceste fabulatii si asemenea teme", a spus Iliescu, dupa intrevederea avuta cu Gorbaciov la un restaurant bucurestean.

In opinia lui Ion Iliescu, vizita lui Mihail Gorbaciov la Bucuresti reprezinta un moment important pentru Romania: "In asemenea imprejurari, la o masa, discutia este mai degajata si mai lejera. Sigur ca, fiind si oameni politici, abordam intr-un fel, atingem anumite aspecte de interes comun si amintiri si probleme – preocupari actuale. Nici de asta data nu am facut exceptie din acest punct de vedere. In primul rand cred ca este un moment important. Revine presedintele Gorbaciov dupa 20 de ani in Romania. Inainte de ’89 s-a intalnit de doua ori cu Ceausescu. In '87 si '89 a si spus cateva despre atmosfera apasatoare care domina aceste intalniri si, mai ales Ceausescu era intr-o faza a decrepitudinii – stiti foarte bine – si am trait aceste lucruri si le-am suportat. Deci vine intr-un alt context astazi. Vine intr-un alt context si in ceea ce-l priveste – un om care tine de societatea civila. Dar a ramas un om activ, a creat o fundatie. Noi ne-am intalnit de doua ori in ultimii ani – in 2005 la Torino, la o reuniune organizata de fundatia sa si apoi, in 2007, la Budapesta".

  • Gorbaciov: Sotii Ceausescu, impuscati ca niste animale salbatice

Mihail Gorbaciov a vorbit, la vizita de miercuri in Romania, despre vremurile dinainte de 1989, dar si despre impuscarea sotilor Elena si Nicolae Ceausescu, pe care o considera "de neinchipuit", chiar daca "Ceausescu a creat aceasta situatie".

"Romania a fost pentru mine o tara noua. Cand am venit prima data ma simteam un pic incomod, vroiam sa ma intalnesc, sa vorbesc, iar lumea pleca de langa mine, fugea de mine. Asa erau timpurile. Ati avut istoria dumneavoastra, foarte serioasa, importanta. Chiar si cand vorbim de Ceausescu, a carui viata s-a terminat destul de dramatic, nu as vrea ca nici in cele mai grele situatii sa se hotarasca lucrurile astfel. Exista judecatorie, exista institutii, presa, trebuie ca astfel de lucruri sa fie discutate. Dar cand vad aceste cadre, cum vad cum pur si simplu i-au impuscat, ca pe niste animale salbatice, este de neinchipuit. Dar el a permis aceasta situatie, in care oamenii sa inceapa sa impuste ca la vanatoare. Asta este inacceptabil. Dar viata continua, iar la dumneavostra viata este inainte", a afirmat fostul lider sovietic.

Intrebat cum vede schimbarea lumii in viitor, Mihail Gorbaciov a raspuns ca "Dumnezeu e deasupra noastra si nu are inca raspunsurile gata, iar eu sunt un om simplu, un muritor. As spune, din perspectiva mea consider ca acum peste tot sunt discutii, dar asupra unui singur lucru de fapt. Inainte erau discutii intr-o tara sau alta. Acum discutiile sunt facute de toata lumea, discuta toata lumea despre viitorul nostru, pentru ca suntem in globalizare. Deci, trebuie sa existe ceva care sa sustina aceasta uniune globala. Daca este doar o conducere globala, asta nu ne va oferi nimic. As vrea sa spun o idee pe care o spun deja de mult timp: mi se pare ca, mai ales la noi, la fostii comunisti, alegerea era comunism sau socialism, dar de fapt alegeai un singur lucru. Mi-aduc aminte de votare: alegeai, dar in buletinul de vot era de fapt acelasi lucru. Acum exista ceva foarte imporant, si anume experienta umana. Aici ma refer la capitalism".

"Consider ca viitorul nostru este ca pe noi sa ne ajute experienta acumulata si sa integram tot ce am acumulat. Am avut nevoie de stimulenti, capitalismul ofera mai multi stimulenti. Dar si socialismul ofera. Vorbesc despre valori. Daca omul simte ca uita ca este om, ca are o familie, ca are interes pentru cultura, si gandeste ca trebuie doar sa munceasca ca sa poata plati, asta il umileste pe om. Vis a vis de aceasta etapa, trebuie sa ne gandim la viitorul societatii ca societate integranta. Trebuie sa construim, sa invatam sa traim intr-o lume normala. Nu mai avem unde sa ne ascundem, vom ramane in lumea aceasta. Trebuie sa ne gandim la securitate, sa colaboram, sa dezvoltam anumite sisteme. De aceea, consider ca trebuie sa cautam resurse. Inca nu am trecut acea cale pe care trebuie sa o parcurgem, dar cred ca va exista o cale unica. Cred ca aceasta criza ne ajuta sa intelegem ca trebuie sa schimbam si sistemele pentru ca, daca privim la aceste sisteme cu care s-au mandrit inamicii si partenerii nostri, vedem ca s-au orientat catre supraconsum. Consider ca va exista o perioada de acumulare a unor noi experiente in aceasta lume", a adaugat el.

Mihail Gorbaciov s-a intalnit, miercuri, intr-un restaurant bucurestean cu fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu, cu amabasadorul Rusiei la Bucuresti, Alexander Churilin si cel al Germaniei, Andreas von Mettenheim. La intalnire au participat si Thierry Millet, CEO Orange Romania, Nicolae Badea, directorul Computerland, Bobby Paunescu, Bogdan Enoiu de la McCann Erickson, Ovidiu Tender, Adrian Thiess, Alecu Racoviceanu, Mihai Craiu, directorul Media Consulta, si Viorel Catarama.