Senatorul democrat-liberal Iulian Urban a inaintat Biroului Permanent al acestei camere parlamentare o propunere legislativa ce prevede ca parlamentarii care vor absenta de la lucrari sa ramana fara mandat, anunta Agerpres.

Proiectul de modificare a Statutului deputatilor si senatorilor prevede de la sanctiuni financiare, respectiv reducerea indemnizatiei si a sumei forfetare, pana la pierderea mandatului pentru parlamentarii care absenteaza masiv de la activitatile legislative.

Documentul propune ca "absentarea nemotivata la peste 25% din sedintele de plen si cele ale comisiilor permanente ale Camerei, in cadrul unei sesiuni parlamentare, sa se sanctioneze cu retragerea dreptului de a lua cuvantul in plen, precum si cu reducerea la jumatate a indemnizatiei de parlamentar si a sumei forfetare pentru urmatoarea sesiune parlamentara. Absentarea nemotivata la peste 50% din sedintele de plen si de la cele ale comisiilor permanente ale Camerei in cadrul unei sesiuni parlamentare genereaza pierderea mandatului de parlamentar".

Aceste abateri ar urma sa fie constatate de Comisia juridica, "la sesizarea unui grup parlamentar ori la sesizarea personala a unui deputat sau senator".

Senatorul democrat-liberal isi motiveaza propunerea prin faptul ca "in ultima perioada, o serie de parlamentari absenteaza nemotivat de la lucrarile Senatului sau ale Camerei Deputatilor, generand imposibilitatea derularii in bune conditii a activitatii de legiferare".

El mai sustine ca "sunt parlamentari care, de la data primirii mandatului si pana la terminarea acestuia, ajung sa participe la foarte putine sedinte, deruland activitati extra-parlamentare sau in interes personal si uitand practic scopul pentru care au fost alesi".