Declaratia lui Traian Basescu referitoare la modul de alegere a conducerii PD-L a fost un atac cu tinta directa catre nucleul dur al PD-L si anume Blaga Videanu Berceanu care doresc controlul absolut asupra partidului, sustin surse din partid. Nominalizarea celor patru prim-vicepresedinti si a secretarului general de catre viitorul presedinte al PD-L are o miza imensa, si anume controlul puterii decizionale in partid in urmatorii 4 ani. Practic garda veche Blaga-Videanu-Berceanu va detine controlul absolut al partidului cel putin pana la alegerile din 2014 si fara nici un for statutar care sa-i traga la raspundere.

  • Traian Basescu: Ii inteleg ca si-au marit numarul de prim-vicepresedinti, probabil ca era necesar, depinde si ce responsabilitati le dau. Mai ales ca ceilalti devin pur politici, asa am inteles din informatia superficiala din presa. Dar, sa vii cu lista in PDL, mi se pare o bolsevizare a partidului, cum au facut si altii. Lista este un pas teribil inapoi in modul de functionare democratica a PDL, fie ea si de patru prim-vicepresedinti. Aia nu mai e lista de oameni politici alesi, e lista de gasca. Deci presedintele isi pune o gascuta sub el. Este pentru prima data in istoria PDL cand se intampla asa ceva.

Atacul presedintelui Traian Basescu apare pe fondul pregatirilor pentru alegerea noii conduceri a PDL. Conventia Nationala a PDL este programata pe data de 16 iulie. Garda veche a PD-L incearca sa mentina fraiele partidului. Trioul Blaga-Videanu-Berceanu a reusit sa-si impuna modificarile dorite la statutul PD-L pentru a-si conserva puterea.

Marul discordiei intre Cotroceni si garda veche este cele patru functii de prim-vicepresedinte si cea de secretar general. Potrivit surselor Hotnews.ro, in comisia care a lucrat la proiectul de statut al PD-L, Gheorghe Falca ar fi propus dublarea functiilor de prim-vicepresedinte, iar membrii comisiei au stabilit ca persoanele pentru cele patru functii, inclusiv functia de secretar general, sa fie alese uninominal, prin votul delegatilor.

Potrivit surselor citate, sustinatorii votului deschis, uninominal, pentru toate functiile de conducere din partid au fost reformistii apropiati si promovati de Traian Basescu: Roberta Anastase, Sever Voinescu, Theodor Stolojan, Cristian Preda si Monica Macovei. Cei cinci au solicitat ca alegerea conducerii partidului sa se faca prin votul delegatiilor pentru fiecare functie in parte.

Pe de alta parte, garda veche din PD-L nu a fost de acord cu aceasta propunere si a reusit sa modifice pe ultima suta de metri decizia comisiei de statut, astfel incat persoanele pentru functiile din prima linie sa fie numite de catre presedintele partidului. Astfel, cei trei lideri l-au convins pe Emil Boc sa-si aleaga echipa de prim-vicepresedinti si secretarul general.

In sedinta Colegiului Director din 21 martie, Emil Boc, sustinut de Blaga, Videanu si Berceanu a propus ca viitorii prim-vicepresedinti, in numar de patru, plus secretarul general sa fie numiti direct de catre presedintele PD-L. Cum Colegiul Director este compus din sefi de organizatii si parlamentari care sunt in mare parte controlati de catre garda veche, decizia a fost validata si acceptata usor.

Lista lui Boc si mesajele Elenei Udrea

Tripleta Berceanu - Videanu - Blaga
Tripleta Berceanu - Videanu - Blaga
Foto: AGERPRES
Cu alte cuvinte, primii cinci oameni din partid vor fi nominalizati direct de catre Emil Boc. Miza functiilor din linia intai este mare, pentru ca va crea un nucleu care ii va conduce pe democrat liberali timp de patru ani, perioada in care se vor organzia alegeri parlamentare, europarlamentare si prezidentiale.

Conform statutului, cei patru prim-vicepresedinti, impreuna cu secretarul general, preiau atributiile presedintelui de partid cand acesta nu poate sa-si indeplineasca sarcina si nu dau explicatii nici unui for statutar, decat presedintelui de partid.

Sursele din interiorul PD-L sustin ca garda veche si-a facut planuri pentru a ocupa functiile cheie. Astfel, pentru functia de secretar general al partidului ar fi reconfirmat Vasile Blaga fara nici o problema, Adriean Videanu tinteste o functie de prim-vicepresedinte, iar Radu Berceanu intentioneaza sa candideze pentru un post de vicepresedinte.

Un semnal de avertisment din partea Cotroceniului pentru greii PD-L a fost declaratia secretarului executiv al PDL, Elena Udrea, care anuntase ca nu candideaza pentru o functie de prim-vicepresedinte, pentru ca acestea nu trebuie ocupate de ministri. Declaratia lui Udrea l-a vizat direct pe Adriean Videanu, care isi doreste functia de prim-vicepresedinte si a fost perceputa ca un semnal dinspre Cotroceni ca acesta sa nu candideze pe postul respectiv.

Basescu: Trebuiau sa ramana la sistemul clasic al PDL

Traian Basescu a explicat in emisiunea luin Radu Moraru de la B1 tv ca doreste ca alegerile in interiorul PD-L sa fie facute prin vot deschis, pe toate functiile de conducere. "Eu cred ca trebuiau sa ramana la sistemul clasic al PDL-ului prin care se alege presedintele la congres si trezorierul la fel, iar in consiliul national de coordonare se alege restul conducerii”.

Sursele citate sustin ca presedintele doreste varianta votului deschis, pentru ca aceasta ar creste sansele reformistilor sa se gaseasca in linia intai a partidului.

"Cei 5.000 de delegati cu drept de vot din cadrul Conventiei Nationale nu pot fi influentati de sefii de organizatie si de actualii minsitri cum sa voteze. Se vorbeste de reformarea partidului. Daca le-am da ocazia sa puna in practica teoria, suntem convinsi ca ar aparea surprize in viitoarea structura de conducere a PD-L", au explicat sursele citate.

Nume ca Roberta Anastase, Gheorghe Flutur, Theodor Stolojan sunt doriti de seful statului pentru functiile de prim-vicepresedinti iar Sever Voinescu pentru functia de vicepresedinte.

Imediat dupa declaratiile sefului statului de luni seara, reformistii demcorat liberali au iesit la rampa in cursul zilei de marti cu declaratii de presa in care pledeaza pentru votul deschis pentru toate functiile de conducere.

  • Theodor Stolojan: Noi am avut o dezbatere in PDL si unii dintre noi am sustinut alegerea individuala a prim-vicepresedintilor, dar a prelevat alegerea in formula inscrisa in statut. Si vechiul statut continea o prevedere asemanatoare, presedintele executiv al partidului era ales cel care semna al doilea motiunea castigatoare. Acum, in loc de presedinte executiv avem patru prim-vicepresedinti. (...) Este un deficit de democratie care exista, chiar daca e relativ mic, dar exista. Deocamdata, situatia sau ceea ce a rezultat din votul colegilor nostri se afla in statut (Mediafax)
  • Roberta Anastase, agentia Agerpres: Cea mai sanatoasa varianta pentru PDL este alegerea prim-vicepresedintilor prin vot direct si nu pe liste. Eu am fost cea care, public, am declarat ca sunt in favoarea alegerii prim-vicepresedintilor prin vot direct si nu pe liste. Am sustinut-o si cred, in continuare, ca aceasta este varianta cea mai sanatoasa pentru partid. (...) Analiza domnului presedinte este indreptatita, este o realitate ca in PDL nu s-a votat niciodata pe liste (Agerpres)
  • Sever Voinescu: Presedintele Traian Basescu are integral dreptate in criticile aduse si sper ca oamenii din partid sa reactioneze, pentru ca sunt semnale foarte serioase. Pastrarea solidaritatii intre modul de gandire al presedintelui Traian Basescu si modul de actiune al PDL este cruciala. Eu am vorbit despre acest lucru la un moment dat, acuzand o lipsa de ceea ce am spus: basescianism in PDL si s-a nascut o intreaga nebunie, lumea fiind un pic concentrata pe cuvantul basescianism
  • Cristian Preda: Subscriu integral observatiilor facute de presedinte, cu atat mai mult cu cat am sustinut si in Comisia de Statut ca fiecare pozitie in interiorul PDL trebuie castigata prin efort propriu si nu prin asociere intr-o lista. Cred ca este singura rezonabila in contextul public actual din Romania (Mediafax)

Reformistii Theodor Stolojan, Roberta Anastase si Sever Voinescu sustin ca mai exista o sansa la Conventia Nationala a PD-L din iulie pentru a fi introdus votul nominal pentru fiecare functie de conducere in parte.